Сједнице Предсј. БиХ

Одржана 4. редовна сједница Предсједништва БиХ

30.3.2023

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници разматрало ток процеса ратификације Уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Предсједништво БиХ је усвојило закључак којим задужује Савјет министара БиХ и Државну комисију за границу БиХ да, најкасније у року од 45 дана, Предсједништву БиХ достави Извјештај о досадашњим преговорима у вези са међудржавним разграничењем између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Предсједништво БиХ задужује Савјет министара БиХ и Државну комисију за границу БиХ да, најкасније у року од 60 дана, предузму потребне мјере за динамизовање наставка процеса ратификације Уговора о државној граници између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници донијело одлуке о прихватању:

1.         Споразума о финансирању годишњег акционог плана у прилог пакету за енергетску подршку за Западни Балкан у корист Босне и Херцеговине за 2023. годину између Европске уније коју представља Европска комисија и Босне и Херцеговине коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара БиХ

2.         Споразума између Министарства одбране БиХ и Министарства националне одбране Румуније о одбрамбеној сарадњи

3.         Међународног споразума између Европске уније, са једне стране, и Босне и Херцеговине, са друге стране, о учествовању Босне и Херцеговине у Програму Европске уније за јединствено тржиште

4.         Споразума између Босне и Херцеговине и Владе Републике Хрватске о реконструкцији моста Брчко (БиХ) – Гуња (РХ) на М - 14.1/ ДЦ 214 (РХ)

Предсједништво БиХ је одобрило закључивање:

1.         Меморандума о разумијевању између Министарства иностраних послова БиХ и Министарства иностраних послова Републике Кубе о успостављању механизма за политичке консултације

2.         Меморандума о разумијевању о техничкој сарадњи између Министарства финансија и трезора БиХ и Министарства финансија Холандије

3.         Меморандума о сарадњи на успостављању Сталне транснационалне мреже за безбједност пловидбе

4.         Споразума о сарадњи између Државног архива Републике Сјеверне Македоније и Архива Босне и Херцеговине

Предсједништво БиХ прихватило је позив предсједника Републике Кубе Мигела Марија Дијаза Канел Бермудеса упућен предсједавајућој Предсједништва БиХ за службену посјету Републици Куба 25. априла 2023. године.

Предсједништво БиХ је усвојило Извјештај Министарства правде БиХ о раду Комисије за помиловање за период јануар - децембар 2022. године.

Предсједништво БиХ је примило к знању Информацију о стању у области миграција у Босни и Херцеговини за октобар и новембар 2022. године.

Предсједништво БиХ је прихватило институционално покровитељство Јахорина економског форума који ће 27. и 28. априла 2023. године бити одржан на Јахорини.