Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 2. redovna sjednica Predsjedništva BiH

22.12.2022

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv premijera Islanda za učešće na 4. samitu šefova država i vlada zemalja Vijeća Evrope koji će se održati u Rejkjaviku 16. i 17. maja 2023. godine. Prihvaćen je i poziv emira Države Katar, šeika Tammina bin Hamada Al-Thanija, za učešće na drugom dijelu V konferencije Ujedinjenih naroda o manje razvijenim zemljama na nivou šefova država i vlada, koja će se održati u Dohi od 5. do 9. marta 2023. godine.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za učešće na konferenciji UN o srednjoročnom sveobuhvatnom pregledu implementacije ciljeva međunarodne dekade za akciju „Voda za održivi razvoj“ 2018. – 2028. godine, koja će održati u New Yorku, od 22. do 24. marta 2023. godine. Prihvaćen je i poziv predsjednika Republike Azerbejdžan za učešće na sastanku NAM kontakt-grupe, koji će se održati u Bakuu od 1. do 3. marta 2023. godine.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na ovim konferencijima i samitima će predvoditi srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o finansiranju godišnjeg akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske intergracije Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo Informaciju u vezi sa aktivnostima u procesu repatrijacije, resocijalizacije, rehabilitacije i reintegracije državljana Bosne i Hercegovine povratnika iz zone sukoba Sirije i Iraka. Predsjedništvo BiH prepoznaje potrebu koordiniranog djelovanja nadležnih institucija BiH kako bi se osigurao siguran povratak u BiH, kao i reintegracija državljana BiH i onih koji imaju zakonsko pravo na državljanstvo BiH (djeca bez roditeljskog staranja), a koji trenutno borave u veoma teškim uvjetima u kampovima i pritvorskim jedinicama u Siriji i Iraku. Predsjedništvo BiH poziva Koordinacijski tim za razvijanje sistema i procedura povratka državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka da poduzme potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala zaštita prava državljana Bosne i Hercegovine koji borave u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Protokolu o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih plinova i bakterioloških metoda ratovanja, kao i Odluku o o pristupanju Protokolu u vezi sa izmjenom člana 50. (a) i člana 56. Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Projektnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u vezi s implementacijom Programa tehničke saradnje (TCP) - „Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja“.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o ratifikaciji Ugovora o grantu (Regionalni projekt čvrstog otpada u Živinicama) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant Švedske agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

1 FOTO GALERIJA