Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 156. vanredna sjednica Predsjedništva BiH

22.8.2022

Predsjedništvo BiH je na današnjoj 156. vanrednoj sjednici razmatralo poziv Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, upućen predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću, za učešće na online Summitu šefova država i vlada Međunarodne krimske platforme, koji će biti održan 23. avgusta 2022. godine.

U raspravi vezanoj za tačku dnevnog reda, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je dao Prijedlog zaključka.

U Prijedlogu zaključka srpskog člana Predsjedništva BiH se, između ostalog, navodi „da se ne prihvata poziv Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, koji je upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za učešće na Summitu. Da se Bosna i Hercegovina treba suzdržati od učešća na ovom summitu, kao i od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle pogoršati ionako ispolitizovano pitanje odnosa Rusije i Ukrajine na međunarodnom nivou. Svako učešće ili istup prema bilo kojoj strani bili bi znak pristrasnosti prema jednoj od strana, što ne doprinosi smirivanju situacije, nego, naprotiv, dovodi do njene dalje eskalacije, koja ugrožava međunarodni mir i sigurnost.

Ovaj prijedlog zaključka je dat na glasanje. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasali su protiv, dok je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glasao za zaključak.