Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 9. redovna sjednica Predsjedništva BiH

19.2.2020


Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici, sa dva glasa za (članovi PBiH Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (srpski član PBiH Milorad Dodik) usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart 2020. godine utvrđuju kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Srpski član PBiH Dodik je navedeni zaključak proglasio destruktivnim po vitalni entitetski  interes.

Predsjedništvo BiH  je sa dva glasa za (članovi PBiH Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (srpski član PBiH Milorad Dodik) donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Srpski član PBiH Dodik je navedenu odluku proglasio destruktivnom po vitalni entitetski interes.

Srpski član PBiH Milorad Dodik će izjave o navedenom zaključku i odluci  u pisanoj formi dostaviti članovima Predsjedništva BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ako Skupština u roku od deset dana potvrdi izjave, navedeni zaključak i odluka Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici glasalo za usvajanje Odluke o odbijanju molbi za pomilovanje dvije osuđene osobe.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije, nakon rasprave, sa dva glasa za (članovi PBiH Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (srpski član PBiH Milorad Dodik)  postiglo konsezus za odluke o zaključivanjima sporazuma, ugovora i odluke o ratifikacijama te će predsjedavajući Predsjedništva BiH u skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva  BiH (Službeni glasnik BiH, br. 10/13, 32/13 i 22/14), navedene tačke uvrstiti na iduću sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne.