Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 12. redovna sjednica Predsjedništva BiH

6.9.2015

Predsjedništvo BiH je na 12. redovnoj sjednici prihvatilo poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću, za učestvovanje na Summitu lidera u borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, koji će biti održan u New Yorku, 29.09.2015. godine.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Narodne Republike Kine Xija Jinpinga i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona, upućen predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Draganu Čoviću, za učestvovanje na Susretu svjetskih lidera o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena: opredjeljenost za akciju (UN-Women), koji će biti održan  u New Yorku, 27.09.2015. godine.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, upućen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, za službenu posjetu Republici Turskoj krajem 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o osnivanju fonda zemalja Zapadnog Balkana.


Predsjedništvo BiH je dalo odobrenje za zaključivanje:

-Memoranduma o saradnji u području mladih između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva školstva, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke,

-Sporazuma o implementaciji zajedničke platforme o upravljanju podacima za razvoj regionalnog sistema ranog upozoravanja i analize rizika „Granična straža“.

Predsjedništvo BiH je odlučilo da uputi pozive generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu i predsjedniku Narodne Republike Kine Xiju Jinpingu da posjete Bosnu i Hercegovinu 2015. godine.

1 FOTO GALERIJA