Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 7. redovna sjednica Predsjedništva BiH

14.5.2015

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Slovačke Republike Andreja Kiske, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH, za zvaničnu posjetu Slovačkoj Republici 3. i 4. juna 2015. godine, poziv predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora za učešće na Summitu 100, koji će 1. i 2. juna 2015. godine biti održan u Portorožu, te poziv predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta Patricka Hickeryja za učešće na ceremoniji otvaranja Evropskih igara, koje će biti održane 12. juna 2015. godine u Republici Azerbejdžan, u Bakuu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH povodom posjete poglavara Vatikana Njegove Svetosti pape Franje Bosni i Hercegovini. Pripadnici Oružanih snaga BiH će biti angažovani na aktivnostima podrške nadležnim civilnim organima vlasti u realizaciji sigurnosnih aktivnosti i u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o radu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za 2014. godinu i primilo k znanju Informaciju o posjeti delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj, 21.4.-23.4. 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je dalo odobrenje za zaključivanje Projekta UN FAO-TCP/RER3502 „Tehnička podrška za korištenje drvne energije s ciljem unapređenja ekonomskih održivog ruralnog razvoja i ispunjavanja ciljeva obnovljivih izvora 2020. za Zapadni Balkan i odobrenje za zaključivanje Sporazuma o nabavkama i uzajamnom pružanju usluga između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a.

Na sjednici su donesene Odluka o prihvatanju Protokola o upravljanju nanosom uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save, Odluka o prihvatanju Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti veterinarstva, Odluka o prihvatanju Izmjene Sporazuma o grantu u okviru IPA državnog programa 2010 za Bosnu i Hercegovinu - Dio I - Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj sklopljen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke 06.11.2012. godine u Luxembourgu i 20.11.2012. godine u Sarajevu. Donesena je i Odluka o prihvatanju prijema Republike Moldavije u članstvo Haaške konferencije Međunarodnog privatnog prava.