Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 16. redovna sjednica Predsjedništva BiH

4.7.2024

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o deklariranju snaga u Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih naroda (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System – PCRS). Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost Ministarstvu odbrane BiH, da u skladu sa procedurama Ujedinjenih naroda, uputi verbalnu notu sa opisom doprinosa za PCRS. Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, poduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi deklariranja navedenog doprinosa kroz Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih naroda i stvaranja uvjeta za eventualno upućivanje istih u mirovne operacije Ujedinjenih naroda, po donošenju Odluke Predsjedništva BiH, a u skladu sa zakonom definiranim procedurama.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništenju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura i metoda uništavanja, te provođenjem međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od strane nadležnih institucija BiH, u kapacitetima u ili izvan sistema odbrane uništi količine neispravne/nesigurne municije i minsko-eksplozivnih sredstava koji su kao takvi identificirani nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na LSM „Kula“.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH primilo je na znanje obraćanje supervizora za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine o pitanju blokade rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i štetnim posljedicama po investicijske projekte u Bosni i Hercegovini. Predsjedništvo BiH zahtijeva od članova Komisije da se očituju o konstatacijama i navodima supervizora, o razlozima blokade i opstrukcije rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te da o tome, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zaključka, dostave pisana izjašnjenja Predsjedništvu BiH.

 

1 FOTO GALERIJA