Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 13. redovna sjednica Predsjedništva BiH

4.4.2024

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za otvaranje ambasade Irske u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o primjeni Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Aneks 1B, Član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2023. godini.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju:

-          Sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA III Program prekogranične saradnje „Srbija – Bosna i Hercegovina“ za period 2021.- 2027. godine između Republike Srbije, koju predstavlja Ministarstvo za evropske integracije, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH;

-          Sporazuma o finansiranju za Interreg IV-B IPA Program za dunavsku regiju za period 2021. - 2027. godina između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH,  i Mađarske, koju predstavlja Kabinet premijera Mađarske;

-          Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije - Digitalna Evropa (2021. - 2027.);

-          Ugovora o izmjenama i dopunama broj 1 na Ugovor o grantu od 26. oktobra 2020. godine u vezi s investicijskim grantom iz Zajedničkog fonda za Zapadni Balkan za „Projekt vodosnabdijevanja Gradačac“, između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (45810).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma – Šabac – Loznica (Republika Srbija) – Zvornik – Tuzla – Doboj (Bosna i Hercegovina) između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju o bilateralnoj saradnji između Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Predsjedništvo BiH je prihvatilo pokroviteljstvo Artificial Intelligence Summita (AI Summit), koji će se u organizaciji Blum Instituta održati od 7. do 8. augusta 2024. godine u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

1 FOTO GALERIJA