Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 30. redovna sjednica Predsjedništva BiH

3.11.2016

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za održavanje vježbe u 2017. godini u skladu s odredbama PfP SOFA iz 1995. godine i njegovih pratećih protokola, kao nastavak uspješno održanih vježbi CIVIL BRIDGE 14B i BOLD CHINTHE. Za funkcionalnog nosioca aktivnosti određuje se Ministarstvo sigurnosti BiH, koje će biti domaćin vježbe. Zadužuje se Ministarstvo odbrane BiH da, u skladu sa zahtjevima vježbe, pruži neophodnu pomoć i podršku iz svoje nadležnosti.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

- Sporazum o saradnji u području turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Mađarske.

Predsjedništvo BiH je dalo odobrenje za zaključivanje:

- Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije o saradnji u području ruralnog razvoja.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti od 2.12.1961. g. (UPOV konvencija), tekst Konvencije izmijenjen u Ženevi 10.11.1972., 23.10.1978. i 19.3.1991. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

- Sporazum o finansiranju za Interreg- IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 CCI 2014TC1615CB004 između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine,

- Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata grupi podoficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju o zvaničnoj posjeti delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Republici Austriji, 11. i 12.10.2016. godine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju o učestvovanju ministrice odbrane BiH i delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na ceremoniji otvaranja Stalne organizacije Balkanskih vojno-medicinskih snaga, 5. oktobra 2016. godine, u Skoplju, u Republici Makedoniji, i o održanom radno-konsultativnom sastanku ministrice odbrane BiH sa zamjenikom ministra odbrane Republike Bugarske, u Sofiji, 6. oktobra 2016. godine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prima k znanju Informaciju o mogućem vojnom doprinosu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici EU. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine daje načelnu saglasnost za angažiranje kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, veličine do 40 pripadnika, u misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici, nakon što se sprovede zakonom predviđena procedura. Daje se ovlaštenje ministrici odbrane Bosne i Hercegovine da na predviđeni način obavijesti nadležne strukture EU o spremnosti Bosne i Hercegovine da uputi u misiju obuke EU u Centralnoafričkoj Republici kontingent Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zadužuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ocjenu opravdanosti učestvovanja kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, veličine do 40 pripadnika, u misiju obuke EU u Centralnoafričkoj Republici.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

- Memoranduma o saradnji u području mladih između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat,

-Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o graničnim prijelazima.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Portugal o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo Odluku Vijeća ministara i dalo saglasnost za pripremu i izvođenje NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina-2017”. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužuje Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da u saradnji s NATO-om i nadležnim institucijama i organima u Bosni i Hercegovini izvrši obaveze pripreme i izvođenje vježbe, te nakon završetka vježbe i izvršene evaluacije (ocjene) podnese izvještaj Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je dalo odobrenje za zaključivanje:

- Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva sigurnosti Narodne Republike Kine.

-Sporazuma o učestvovanju u programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2018,

- Sporazuma o saradnji državnih nacionalnih organaFunkcionalni blok vazdušnog prostora Centralna Evropa.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo pokroviteljstvo nad „20. međunarodnim sajmom privrede – Mostar 2017.“, koji će biti održan u Mostaru, od 4. do 8. aprila 2017. godine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo pokroviteljstvo manifestacije “Izbor sportiste godine 2016” u organizaciji Nezavisnih novina d.o.o., koja će biti održana u Sarajevu, 15. decembra 2016. godine.

 

1 FOTO GALERIJA