5. saziv Predsjedništva BiH (10.11.2010. – 17.11.2014.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović primio je britanskog аmbаsаdоrа u Bоsni i Hеrcеgоvini Edwarda Fergusona i ambasadora Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini dr. Christiana Hellbacha

6.11.2014

Ambasadori Ferguson i Hellbach informisali su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o prijedlogu koji su šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier predstavili na konferenciji koja je jučer održana u Berlinu.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je njemačko-britansku inicijativu, izrazivši punu podršku ideji da se novoizabrane vlasti u Bosni i Hercegovini, na bazi predloženog okvira, obavežu na sprovođenje svih neophodnih reformi, te s Evropskom unijom dogovore mapu puta koja bi omogućila otklanjanje postojećeg zastoja i ubrzavanje procesa integracija naše zemlje u Evropsku uniju.

Izrazivši zahvalnost Njemačkoj i Velikoj Britaniji za snažan politički angažman na najvišem nivou, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da ova njemačko-britanska inicijativa dolazi u pravi čas i da Bosni i Hercegovini pruža priliku za novi početak, koja se ne smije propustiti.

„Na sastancima koje sam imao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i s drugim visokim zvaničnicima Evropske unije i njenih država članica, tražio sam odlučan angažman Evrope na najvišem političkom nivou, jednim novim pristupom koji bi, bez spuštanja ljestvice, ipak uvažio specifičnosti Bosne i Hercegovine, s ciljem da se ubrza pristup naše zemlje Evropskoj uniji. Ova njemačko-britanska inicijativa predstavlja upravo jedan takav odlučan angažman i novi pristup Evrope Bosni i Hercegovini. Naravno, odgovornost za sprovođenje svih potrebnih reformi leži na novoizabranim vlastima u Bosni i Hercegovini. Mi smo spremni da preuzmemo tu odgovornost“, rekao je ovom prilikom predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

2 FOTO GALERIJA