5. saziv Predsjedništva BiH (10.11.2010. – 17.11.2014.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović učestvovao je danas u Bruxellesu u radu proširenog summita Evropske narodne stranke (EPP)

23.10.2014

Na summitu je odato priznanje Joseu Manuelu Barrosu i Hermanu von Rompuyu za uspješno predsjedavanje Evropskom komisijom i Evropskim vijećem u proteklom mandatu. Summit je počeo minutom šutnje u znak sjećanja na nedavno preminulog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.
Summitu je prisustvovao i novoizabrani predsjednik Evropske komisije Jean- Claude Juncker, kao i brojni premijeri i predsjednici država članica EU.

 

Na summitu je odato priznanje Joseu Manuelu Barrosu i Hermanu von Rompuyu za uspješno predsjedavanje Evropskom komisijom i Evropskim vijećem u proteklom mandatu.

Summit je počeo minutom šutnje u znak sjećanja na nedavno preminulog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

 

Predsjedavajući Izetbegović je izvijestio predsjednike i premijere evropskih država koje dolaze iz grupacije Evropskih narodnih stranaka o velikom uspjehu koji su stranke iz BiH koje pripadaju ovoj grupaciji ostvarile na izborima održanim 12. oktobra 2014. godine, što je popraćeno aplauzom prisutnih.

 

Između ostalog, naglasio je da među strankama pobjednicama postoji želja za saradnjom baziranom na Zajedničkoj izjavi o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj ekonomiji i pravnoj državi, koju su EPP-u bliske stranke u BiH potpisale početkom aprila ove godine u Sarajevu.

 

Predsjedavajući Izetbegović je kazao je da će biti učinjeni maksimalni napori da se u zemlji nova vlast formira u što kraćem roku. 

 

Istaknuo je da Bosni i Hercegovini predstoji period intenzivnih reformi, kako bi se ubrzao proces evroatlantskih integracija i poboljšala ekonomska situacija.

 

S tim u vezi, zatražio je podršku zemalja koje vode lideri EPP kroz dodatne investicije, kako bi se omogućilo značajnije kreiranje novih radnih mjesta.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u odvojenom susretu s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom.

 

U srdačnom i prijateljskom razgovoru predsjednik Daul je predsjedavajućem Izetbegoviću čestitao uspjeh ostvaren na izborima, izrazio punu podršku EPP stranaka, te poželio mnogo uspjeha u daljem radu.

 

Foto galerija