5. saziv Predsjedništva BiH (10.11.2010. – 17.11.2014.)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je delegaciju Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH i predsjednike kantonalnih organizacija Saveza RVI

2.9.2014

Na sastanku je razgovarano o problemima s kojima se suočavaju pripadnici ove populacije. Zajednički je konstatirano da sve nagomilane aktuelne probleme treba rješavati kroz nadležne institucije zakonodavne i izvršne vlasti, tražeći dugoročna i sistemska rješenja izmjenama i ujednačavanjem zakona koji reguliraju oblast boračkih prava i boračko-invalidske zaštite.

Na sastanku je razgovarano o problemima s kojima se suočavaju pripadnici ove populacije. Zajednički je konstatovano da sve nagomilane aktuelne probleme treba rješavati putem nadležnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti, tražeći dugoročna i sistemska rješenja izmjenama i ujednačavanjem zakona koji regulišu oblast boračkih prava i boračko-invalidske zaštite.

Čelnici Federalnog saveza i kantonalnih saveza RVI iznijeli su niz zamjerki na proces revizije koji se provodi i ukazali na primjer Vrhovnog suda Federacije BiH, u kojem trenutno na rješavanje čeka i više od 5000 tužbi koje su podnijeli članovi Saveza RVI.

Zatražena je i izmjena Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica u skladu sa već donesenim odlukama Ustavnog suda FBiH.

Predsjedavajući Izetbegović podržao je opravdane zahtjeve Saveza RVI Federacije BiH, kao i njihovo insistiranje da budu značajnije zastupljeni u komisijama zakonodavne i izvršne vlasti, kako bi mogli dati svoj puni doprinos u oblasti regulisanja prava koja im pripadaju. 

Foto galerija