4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se na Pantovčaku sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem

25.10.2010

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović srdačno je čestitao članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću na izbornim rezultatima i ponovnom izboru u Predsjedništvo BiH, kao političaru koji je na izborima dobio najveće povjerenje glasača u BiH.
Predsjednik R37491ike Hrvatske Ivo Josipović srdačno je čestitao članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću na izbornim rezultatima i ponovnom izboru u Predsjedništvo BiH, kao političaru koji je na izborima dobio najveće povjerenje glasača u BiH.

Razgovarano je o brojnim temama od zajedničkog interesa dvije susjedne i prijateljske zemlje. Sagovornici su se osvrnuli na poruke koje su glasači uputili na nedavnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u BiH, istakli potrebu što skorijeg formiranja vlasti u BiH na svim nivoima, kao i snažnog iskoraka BiH na evroatlantskom putu.

Komšić je istakao da će stranke sa hrvatskim predznakom, kao i Hrvati, biti adekvatno zastupljeni u novoformiranoj vlasti, ali da niti jedna stranka u BiH nema ekskluzivitet isključivog predstavljanja jednog naroda, kao što to neke pokušavaju proglašavajući se tzv. stožernim strankama.

U tom smislu, član Predsjedništva BiH je podsjetio da je demokratska evropska praksa da stranka sa najvećim brojem glasova predlaže mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Komšić je naglasio da u svakom slučaju to sigurno neće biti predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako se za to duži period samokandiduje, a koji poslije smjenjivanja i izrečene zabrane obavljanja funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, od OHR-a, također ima veći broj krivičnih prijava i otvorenih postupaka u toku koji ga diskvalifikuju kao ozbiljnog kandidata za bilo koju funkciju. Naime, u svakoj iole normalnoj državi i društvu o osobi “takvih kvaliteta” niko ozbiljan ne bi ni razmišljao kao o kandidatu za bilo kakvu javnu funkciju, a naročito ne za funkciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te ne postoji niti jedan razlog zašto bi suprotna pravila važila i u BiH.

Predsjednik Josipović se, između ostalog, interesovao o prioritetima koje će BiH sa novom vlasti imati na unutrašnjem i vanjskom planu, mogućnostima postupne promjene aktuelnog Ustava u BiH i jačanju kapaciteta državne vlasti u pregovaračkom procesu ka NATO-u i EU. Rečeno je da će se, između ostalog, raditi na usvajanju ‘evropske klauzule’ i drugim poboljšanjima efikasnosti državne vlasti.

Razgovarano je o regionalnoj saradnji, potrebi reaktiviranja mehanizama državne saradnje BiH i Hrvatske radi rješavanja otvorenih pitanja i dalje saradnje u okviru NATO-a.

Predsjednik Josipović informisao je člana Predsjedništva BiH o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj i teškoćama sa kojima se suočava aktuelna vlast.

Sastanak, koji je trajao skoro dva sata, protekao je u vrlo srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKA KOMŠIĆA

Foto galerija