4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoğlua

20.10.2010

Tokom sastanka član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu potvrdili su veoma razvijene i prijateljske odnose dvije zemlje, koje sarađuju na svim nivoima. Ministar vanjskih poslova Republike Turske prenio je članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću iskrene pozdrave i čestitke predsjednika Abdullaha Güla i premijera Tayyipa Erdogana za ponovni izbor za člana Predsjedništva, kojima se i lično pridružio.
Tokom sastank37486n Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu potvrdili su veoma razvijene i prijateljske odnose dvije zemlje, koje sarađuju na svim nivoima.

Ministar  vanjskih poslova Republike Turske prenio je članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću iskrene pozdrave i čestitke predsjednika Abdullaha Güla i premijera Tayyipa Erdogana za ponovni izbor z37486na Predsjedništva, kojima se i lično pridružio.

Prema njegovim riječima, Republika Turska je čvrsto odlučna nastaviti pružati punu podršku Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima. “Naši ciljevi, kada je ovaj prostor u pitanju, su mir, stabilnost, blagostanje i prosperitet”, naglasio je ministar Davutoğlu, te dodao da je vanjska politika Turske otvorena i transparentna i da ima za cilj prevazilaženje nesuglasica i uspostavu normalnog historijskog toka.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni. To svako mora poštovati, 37486nstvo u NATO-u će biti garant toga”, naglasio je turski ministar, još jednom rekavši kako se naša zemlja uvijek može osloniti na svaku vrstu pomoći. S tim u vezi je naglasio da će njegova zemlja nastaviti podržavati aktivnu ulogu BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i inače na multilateralnom planu.

Član državnog Predsjedništva Komšić zahvalio je za bezrezervnu podršku koju Republika Turska pruža BiH. Posebno je istakao da intenzivna zajednička saradnja, pored jačanja stabilnosti i položaja BiH, doprinosi stabilnosti balkanske regije i ubrzava put ka evroatlantskim integracijama.

Razgovarajući o rezultatima nedavno održanih izbora u našoj zemlji, član Predsjedništva BiH Komšić je istaknuo kako je narod svojim glasovima pokazao da je opredijeljen za državu Bosnu i Hercegovinu, te da su ljudi, bez obzira na tragičnu prošlost, spremni graditi svoju budućnost zajedno. Još jednom je ponovio kako BiH mora ići lagano ka ujedinjenju, a ne ka daljem dijeljenju.

KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKA KOMŠIĆA

Foto galerija