4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je danas u nastupne posjete ambasadore Republike Francuske Rolanda Gillesa, Narodne Republike Kine Wanga Fugua i Crne Gore Dragana Đurovića. Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović imao je i odvojeni susret sa ambasadorom Slovačke Republike Miroslavom Mojžitom.

19.10.2010

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je danas u nastupne posjete ambasadore Republike Francuske Rolanda Gillesa, Narodne Republike Kine Wanga Fugua i Crne Gore Dragana Đurovića. Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović imao je i odvojeni susret sa ambasadorom Slovačke Republike Miroslavom Mojžitom.
Član Predsjed37473a BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je danas u nastupne posjete ambasadore Republike Francuske Rolanda Gillesa, Narodne Republike Kine Wanga Fugua i Crne Gore Dragana Đurovića. Član Predsjed37473a BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović imao je i odvojeni susret sa ambasadorom Slovačke Republike Miroslavom Mojžitom. Tokom susreta, pored bilateralnih pitanja, razgovarano je o unutrašnjim prilikama u BiH, proteklim izborima, konstituisanju vlasti, kao i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta sa ambasadorom Republike Francuske član Predsjed37473a BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović istakao je da je vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine saradnja sa susjedima i članstvo u Evropskoj uniji, te da su to stavovi u vezi sa kojima postoji saglasnost svih političkih aktera u BiH. Dodao je da uloga međunarodne zajednice u BiH treba da se mijenja, jer predstavlja glavnu kočnicu za ostvarivanje osnovnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH, te da treba da bude takva da ostavlja prostora za dogovor domaćih političara. Radmanović je, također, istakao da EU treba da ubrza proces integrisanja cijelog Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, jer narodi koji žive na ovim prostorima dio su Evrope, historijski, civilizacijski i kulturološki. Bosna i Hercegovina je pokazala, na primjeru ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima, da može usvojiti i primjenjivati evropske standarde, bez suštinskih unutrašnjih promjena, naglasio je Radmanović i izrazio uvjerenje da će Evropska unija znati to prepoznati. Ambasador Gilles je istakao da je stav Francuske da je na domaćim političarima da definišu model kako će BiH funkcionisati i da međunarodna zajednica može savjetodavno pomoći, ali da je na domaćim političarima da se dogovore.  

Član Predsjed37473a BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović je, prilikom susreta sa ambasadorom NR Kine, istakao da je od velikog interesa za Bosnu i Hercegovinu da gaji veoma dobre i bliske odnose sa NR Kinom, te izrazio nadu da će doći do većih kineskih ulaganja u BiH. Pored ekonomske saradnje, postoji dosta prostora da se odnosi unaprijede i na kulturnom planu, kako bi se narodi Bosne i Hercegovine i Kine što više približili. Ambasador Fuguo je istakao da, iako su Bosna i Hercegovina i Kina geografski udaljene, veže ih dugo prijateljstvo, te dodao da ekonomska saradnja, kao i saradnja u drugim oblastima između dvije zemlje, konstantno ide uzlaznom putanjom. Član Predsjed37473a BiH iz Republike Srspke ovom prilikom izrazio je saučešće i duboko žaljenje zbog nesreće koja se desila u provinciji Henan u kojoj je nastradalo preko trideset rudara i zamolio ambasadora NR Kine da rukovodstvu Kine i porodicama nastradalih prenese njegovo saučešće. 

Tokom susretu sa ambasadorom Crne Gore Draganom Đurovićem obostrano je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Crne Gore primjer dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, te konstatovano da trebaju biti učinjeni dodatni napori kako bi se uskoro riješila i sva preostala otvorena pitanja.

“Ono što je veoma važno za dalje unapređenje bilateralnih odnosa jeste bliža saradnja na našem zajedničkom putu prema Evropskoj uniji“, istakao je Radmanović i dodao da Evropa mora zbog sebe da zaokruži ovaj prostor, uključivanjem cijelog Zapadnog Balkana u svoju porodicu.  

Član Predsjed37473a BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović je tokom susreta sa ambasadorom Slovačke Miroslavom Mojžitom izrazio zahvalnost Slovačkoj za pomoć i podršku koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Obostrano je konstatovano da su bilateralni odnosi dobri, ali da ima dosta prostora za njihovo dalje unapređenje, te je izražena nada da će se i u narednom periodu nastaviti sa posjetama na najvišem nivou.

KABINET ČLANA PREDSJED37473A BiH IZ REPUBLIKE SRPSKE

Foto galerija