4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili su američku državnu sekretaricu Hillary Clinton

12.10.2010

Američka državna sekretarica Clinton je izrazila čast i zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Sarajevo i naglasila spremnost SAD-a da pomognu evroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine. Prema njenim riječima, punopravno članstvo BiH u EU i NATO-u je u najboljem interesu građana BiH, ali je i podsjetila bh. vlasti na obaveze koje BiH mora sama realizovati.
Američka drža37467ekretarica Clinton je izrazila čast i zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Sarajevo i naglasila spremnost SAD-a da pomognu evroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine. Prema njenim riječima, punopravno članstvo BiH u EU i NATO-u je u najboljem interesu građana BiH, ali je i podsjetila bh. vlasti na obaveze koje BiH mora sama realizovati. Clinton je prenijela poruku da američka administracija snažno podržava evropsku i evroatlantsku integraciju zemalja regije i spremnost da radi s domaćim vlastima na uspostavi pozitivne i stabilne budućnosti.  Istovremeno, ukazala je na potrebu provođenja neophodnih reformi, posebno rješavanja pitanja imovine u BiH koja je preduslov za punopravno priključenje NATO-u i pozvala na pronalaženje prihvatljivih rješenja koja zadovoljavaju standarde NATO-a. Također je kazala da su ustavne promjene odgovornost domaćih političara i trebaju biti rezultat unutrašnjeg dogovora.

Clinton je potvrdila američku privrženost Bosni i Hercegovini i otvorenost za pomoć na političkom, ali i ekonomskom planu. Izrazila je očekivanje za skoro formiranje nove državne vlasti, koja će donijeti odluke neophodne za priključenje BiH NATO-u i Evropskoj uniji. Američka drža37467ekretarica je kazala da je želja SAD da BiH uspije, te da će oni učiniti sve što je u njihovoj moći da nam u tome pomognu.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Sjedinjenim Američkim Državama za sve što su učinili za narode i građane u BiH, te su posebno pozdravili kontinuisanu prijateljsku i aktivnu podršku koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini. Složili su se da je budućnost BiH i cijele regije u NATO-u i EU. Istovremeno su istakli da je dobrodošla američka pomoć na intenzivnijem ispunjavanju neophodnih uslova za priključenje evroatlantskim integracijama.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je iznio mišljenje da treba iskoristiti evrooptimizam na ovom prostoru kako bi BiH dobila status kandidata i onda unutar zemlje rješavati neriješena pitanja. Prema njegovom mišljenju, djelovanje Ureda visokog predstavnika već duže vrijeme je kontraproduktivno i ocijenio je da sa postojanjem OHR-a ne može očekivati napredak, čak je i stav Evropske komisije da je zatvaranje OHR-a ključni uslov za dalje napredovanje BiH ka EU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je važno da buduća vlast nađe snagu i dogovori se oko ključnih stvari u BiH, te da stanje u zemlji ne treba zanemarivati, posebno na ekonomskom i socijalnom planu, te da na tom planu treba odgovoriti nadama ljudi, što je, prema njegovim riječima, povezano s vanjskopolitičkim ciljevima. Potrebno je staviti tačku na vijek sukoba na ovom prostoru i tu će nam pomoći članstvo u EU i NATO-u, kazao je Komšić, te je dodao da je podrška Evrope, i posebno SAD-a, od ogromne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Silajdžić je istakao da Bosna i Hercegovina zavređuje posebnu pažnju SAD-a, jer predstavlja jedinstven model pluralizma koji se mora očuvati i afirmisati. Predsjedavajući Silajdžić je rekao da građani BiH žele mir, sigurnost i prosperitet, te da je integracija BiH u NATO i EU ključni korak u ostvarivanju tih ciljeva. Zato je posebno istakao da BiH treba što prije postati punopravna članica NATO-a i da je to strateški prioritet za našu zemlju. U ime članova Predsjedništva BiH još je jednom izrazio zahvalnost vladi i građanima SAD-a za svu dosadašnju pomoć i podršku BiH, a posebno porodicama onih koji su izgubili svoje živote za našu zemlju, rekavši da se građani BiH njih s pijetetom sjećaju, uvažavaju i poštuju.

Foto galerija

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao ceremoniji otvaranja nove zgrade američke ambasade u BiH