4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Članovi Predsjedništva BiH primili komesara Evropske komisije za proširenje Evropske unije Stefana Fülea

8.10.2010

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović primili su komesara Evropske komisije za proširenje Evropske unije Stefana Fülea. Evropski komesar za proširenje Stefan Füle čestitao je članovima Predsjedništva BiH uspješno organizovane opće izbore i rekao da treba iskoristiti razgovore političkih lidera o koalicijama i programima za fokusiranje programa na evropsku agendu i u korist svih naroda BiH.
Članovi Preds37461štva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović primili su komesara Evropske komisije za proširenje Evropske unije Stefana Fülea.

Evropski komesar za proširenje Stefan Füle čestitao je članovima Preds37461štva BiH uspješno organizovane opće izbore i rekao da treba iskoristiti razgovore političkih lidera o koalicijama i programima za fokusiranje programa na evropsku agendu i u korist svih naroda BiH.

„Smatramo skorašnje izbore kao priliku da se konačno krene na put evropskih integracija“, istakao je ovom prilikom komesar Füle.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog podrške Evropskog parlamenta ukidanju viza za građane BiH, što je dodatna garancija da je EU odlučna u namjeri da pomogne.

Komesar EU poručio je da je izgubljeno puno vremena u zemlji, te da je potrebno preći u praktičniju fazu i zajedno raditi na putu BiH ka EU.

Očekivanja u EU su da se intenzivnije radi na izmjenama Ustava i EU je spremna pomoći u postizanju rezultata u tom procesu, rečeno je tokom susreta.

Članovi Preds37461štva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović zahvalili su za podršku Evropskog parlamenta liberalizaciji viznog režima i rekli da su u prethodnom mandatu intenzivno radili na tome.

Član Preds37461štva BiH Nebojša Radmanović stava je da se ne može očekivati napredak dok postoji Ured visokog predstavnika i da treba osigurati svim zemljama Zapadnog Balkana kandidatski status.

Član Preds37461štva BiH Željko Komšić rekao je da su ljudi u prethodnih mjesec dana pokazali da žele ići naprijed i da mnogo toga ovisi o tome kako će biti formirana vlast u BiH. Također je izrazio očekivanje da se krene u razgovore oko ustavnih promjena nakon formiranja vlasti.

Evropski komesar za proširenje Stefan Füle posebno je istakao koliko je važno vidjeti da se ustavni proces odvija, jer je provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jedan od stubova daljeg napretka, te podrazumijeva pozitivnu ocjenu napretka ka EU. Ponovio je da će nam EU stručno i finansijski pomoći na tom putu, te da su i dalje fokusirani na napredak BiH i regije Zapadnog Balkana.

Članovi Preds37461štva BiH zahvalili su za posjetu komesara EU za proširenje, te izrazili spremnost da se intenzivnije radi na ispunjavanju uslova za evropske integracije.

Foto galerija