4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao obilježavanju 2. oktobra - Dana oslobođenja Tuzle

1.10.2010

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, koja je održana u povodu obilježavanja 2. oktobra - Dana oslobođenja Tuzle, u znak sjećanja na 2. oktobar 1943. godine. Ovom prilikom, član državnog Predsjedništva Komšić održao je govor koji prenosimo u cijelosti.
Član Predsjed37454a BiH Željko Komšić prisustvovao je svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, koja je održana u povodu obilježavanja 2. oktobra - Dana oslobođenja Tuzle, u znak sjećanja na 2. oktobar 1943. godine.

Ovom prilikom, član državnog Predsjed37454a Komšić održao je govor koji prenosimo u cijelosti.

„Poštovani gospodine načelniče,
poštovani vijećnici,
dame i gospodo,
dragi prijatelji,

sve vas srdačno pozdravljam. Zahvaljujem za poziv, kao i mogućnost da vam se obratim u povodu Dana oslobođenja Tuzle, drugog oktobra, jednog od najznačajnijih datuma iz vaše slavne historije.

I tog dana, 02.10.1943. godine, znali ste pravi i jedini mogući odgovor fašističkoj najezdi na vaš grad, a to je odlučno NE fašizmu, a zatim zajedničko i beskompromisno dejstvo s ciljem protjerivanja tog zla sa ovih prostora.

Bili su to slavni dani iz našeg narodnooslobodilačkog rata, koji su jasno naznačili i na kojim će tekovinama stasati generacije Tuzlanki i Tuzlaka, ali i šire.

Taj beskompromisan stav prema fašizmu, opredjeljenje prema slobodi, zajedničkom životu, spremnosti da se dijeli dobro i zlo sa ljudima koji vole i cijene svoj grad Tuzlu, svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, bila je i ideja vodilja u posljednjem oslobodilačko- odbrambenom ratu 1992-1995. godine.

Tada su pripadnici Drugog korpusa Armije BiH, zajedno sa većinom građana Tuzle i šire regije, ponovno odlučno i dostojanstveno odgovorili silama zla, mraka i tame.

Ni tada ideologija zla i zločinački način ratovanja nisu uništili dušu ovog grada, jer su zajed37454o, suživot i odlučno djelovanje hrabrih ljudi ovoga kraja, koji u tim trenucima nisu pitali ni za vjeru, ni za naciju, ni za političku pripadnost, već za pravednost, ljudskost i slobodu, doveli do pobjede.

I evo sada, ponovo, poštovani prijatelji, suočeni smo sa sličnim idejama. Ovog puta radi se o prijetnjama referendumom, nekim otcjepljenjima ili prekrajanjima unutar entiteta, nekim novim prijetnjama i izazovima koji asociraju na neka davna vremena i ideje za koje smo mislili da su poslije toliko prolivene krvi zaboravljene.

Bosna i Hercegovina je država svih nas i u njoj ima mjesta za sve njene građane i narode, uz uvažavanje svih osobenosti koje nas više obogaćuju nego li razlikuju. Ovo je naša vjekovna tekovina, naša zajednička domovina i niko je i nikada neće dovesti u pitanje. Za nju smo se borili, sada to nastavljamo i neću lično nikada prestati da to radim, i na ovoj dužnosti i inače, u mom budućem radu i životu.

Svim građanima Tuzle čestitam praznik Dan oslobođenja, a pripadnicima Drugog korpusa Armije BiH želim sve najbolje povodom 18. godišnjice formiranja ove slavne jedinice“.

KABINET ČLANA PREDSJED37454A BiH ŽELJKA KOMŠIĆA

Foto galerija