4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Na poziv predsjednika Turske Abdullaha Güla, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić održao je govor na Summitu Vijeća sigurnosti UN-a o temi „Osiguranje efikasnije uloge Vijeća sigurnosti u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti“

24.9.2010

Predsjedavajući Silajdžić je u obraćanju istakao da je od ključne važnosti da se pravilno primjenjuju prethodno naučene lekcije, s obzirom da je Vijeće griješilo u prošlosti, te da je Bosna i Hercegovina najilustrativniji primjer za to u modernoj historiji.
Predsjedavaju37437lajdžić je u obraćanju istakao da je od ključne važnosti da se pravilno primjenjuju prethodno naučene lekcije, s obzirom da je Vijeće griješilo u prošlosti, te da je Bosna i Hercegovina najilustrativniji primjer za to u modernoj historiji.

“Nametnuvši i održavajući embargo na oružje BiH, Vijeće sigurnosti je doprinijelo očitoj vojnoj nadmoći Miloševićevog režima, koji je nastojao da poveća svoju teritoriju na štetu susjednih zemalja putem genocida i etničkog čišćenja. Neke moćne članice Vijeća su opravdavale ovaj smjer, tvrdeći da bi dizanje embarga dodalo ulje na vatru. Rezultat je da je vatra na kraju ugašena krvlju nevinih. I onda su užasi kulminirali genocidom počinjenim u Srebrenici u julu 1995”, rekao je predsjedavaju37437lajdžić.

Predsjedavaju37437lajdžić je naglasio da greške počinjene u BiH još nisu ispravljene, te da su mir i sigurnost uspostavljeni Daytonskim sporazumom sada destabilizovani otvorenim pozivima na secesiju jednog dijela BiH. Ovoj destabilizirajućoj retorici prethodilo je stalno iskušavanje strpljenja međunarodne zajednice u posljednjih petnaest godina, a neadekvatni odgovori na stalne blokade državnih institucija, povratak izbjeglica i provokativna retorika tolerisani su dovoljno dugo da počinitelji povjeruju da je došlo vrijeme da se teritorije gdje su počinjena zvjerstva, etničko čišćenje i genocid pretvore u vlastiti feud. Ovo je prijetnja, ne samo miru i sigurnosti u koje je međunarodna zajednica toliko toga uložila, već i iskušavanje odlučnosti međunarodne zajednice da spriječi eskalaciju i otvaranje svježih rana u BiH. Naša sposobnost da spriječimo još se jedanput iskušava, upozorio je predsjedavaju37437lajdžić.

Predsjednik Turske Abdullah Gül je predsjedavao radom ovog summita, na kojem su, pored ostalih, govorili državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton, ministri vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, Velike Britanije William Hague i Francuske Bernard Kouchner, te premijeri Kine Wen Jiabao i Japana Naoto Kan.

Predsjedavaju37437lajdžić je imao bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Williamom Hagueom. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u BiH, posebno o koracima koje treba preduzeti da bi se sprovele ustavne reforme koje bi rezultirale funkcionalnom državom. Ministar Hague je izrazio značajno interesovanje za dešavanja u BiH, najavljujući da će u predstojećem periodu posvetiti posebnu pažnju rješavanju svih problema i izazova sa kojim se BiH suočava.  

KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH

Foto galerija