4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Tokom drugog dana učešća na 65. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić obratio se na Summitu koji je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sazvao da bi se ubrzalo ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva do 2015. godine

23.9.2010

Predsjedavajući Silajdžić je u obraćanju istakao da naša zemlja ima bogate ljudske i prirodne resurse, ali da nefunkcionalan sistem vlasti baziran na etničkom principu sprečava BiH da realizuje svoje potencijale. Predsjedavajući Silajdžić je naglasio da su tokom agresije na BiH počinjeni genocid i etničko čišćenje, te da se samo neznatan broj prognanih vratio i da se osnovna prava povratnika konstantno krše.
Tokom drugog 37431učešća na 65. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić obratio se na Summitu koji je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sazvao da bi se ubrzalo ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva do 2015. godine. Predsjedavajući Silajdžić je u obraćanju istakao da naša zemlja ima bogate ljudske i prirodne resurse, ali da nefunkcionalan sistem vlasti baziran na etničkom principu sprečava BiH da realizuje svoje potencijale. Predsjedavajući Silajdžić je naglasio da su tokom agresije na BiH počinjeni genocid i etničko čišćenje, te da se samo neznatan broj prognanih vratio i da se osnovna prava povratnika konstantno krše. Predsjedavajući Silajdžić je također rekao da je neophodno provesti ustavne reforme kako bi se otklonile postojeće blokade i stvorila funkcionalna država koja može ispuniti razvojne ciljeve i odgovoriti potrebama njenih građana.  

U izlaganju na sastanku Kontakt-grupe za BiH Organizacije islamske konferencije (OIC), koji je jučer održan u New Yorku, predsjedavajući Silajdžić je upozorio da je u posljednjem periodu došlo do eskalacije prijetnji teritorijalnom integritetu BiH, te da su zvaničnici iz entiteta RS također intenzivirali skupštinske i druge aktivnosti kojima se dovode u pitanje centralni elementi Daytonskog sporazuma. Članice Kontakt-grupe su osudile pozive na secesiju od zvaničnika iz RS, izražavajući punu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Potvrđena je opredijeljenost OIC-a da nastavi aktivne napore s ciljem rješavanja problema sa kojima se naša zemlja suočava, a posljednja dešavanja u BiH će biti razmotrena i na sastanku OIC-a na ministarskom nivou, koji će biti održan 24. septembra u New Yorku.

Predsjedavajući Silajdžić se obratio na ovogodišnjem Summitu balkanskih lidera, koji je organizovala Federacija balkansko-američkih udruženja, a na kojem su učestvovali predsjednik Republike Turske Abdulah Gül, premijer Albanije Sali Berisha, premijer Bugarske Boyko Borissov, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Kosova Hašim Tači. Ističući da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, te da velika većina građana naše zemlje želi sigurnost, prosperitet i evroatlantske integracije, predsjedavajući Silajdžić je rekao da u Bosni i Hercegovini još postoje političke snage koje žele da dovrše projekat Slobo37431Miloševića, uprkos činjenici da je taj projekat poražen - i moralno, i vojno, i politički.

KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH

Foto galerija