4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić jutros je u New Yorku održao sastanak sa bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom

22.9.2010

Predsjedavajući Silajdžić je informisao predsjednika Clintona o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja u razgovoru je posvećena sve učestalijim otvorenim pozivima od zvaničnika entiteta RS za secesiju tog dijela Bosne i Hercegovine.
Predsjedavaju37423edsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić jutros je u New Yorku održao sastanak sa bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom. Predsjedavajući Silajdžić je informisao predsjednika Clintona o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja u razgovoru je posvećena sve učestalijim otvorenim pozivima od zvaničnika entiteta RS za secesiju tog dijela Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Silajdžić je istakao da su ovi potezi destabilizirajući za cijelu regiju i da mogu imati vrlo ozbiljne posljedice za mir i sigurnost, te da je začuđujuće odsustvo bilo kakve reakcije od međunarodne zajednice.

Neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, čija je volja da dosljedno primijeni Daytonski sporazum svakodnevno testirana tokom proteklih 15 godina, i to posebno u dijelovima koji se odnose na povratak protjeranih i izgradnju državnih institucija, ohrabrile su te snage koje sada javno govore da čekaju povoljne geopolitičke odnose da pokušaju ugroziti integritet Bosne i Hercegovine. Neadekvatna reakcija legitimiše ove postupke i tako služi boljem pozicioniranju onih koji žele oslabiti Bosnu i Hercegovinu u procesu koji treba da dovede do ustavnih promjena. Ovdje se radi se o otvorenom pozivu o završavanju projekta koje su Milošević i ostali započeli, a Bosna i Hercegovina i sve zemlje u regiji su taoci ove politike koja ih sprečava da razvijaju svoje značajne ekonomske i socijalne resurse. Građani Bosne i Hecegovine i cijele regije, koji u ogromnoj većini žele sigurnost, prosperitet  i okrenuti su ka evroatlantskim integracijama očekuju adekvatne reakcije na poteze koji unose nemir u njihove živote, istakao je predsjedavajući Silajdžić.

Predsjednik Clinton je istakao da je u potpunosti informisan o svim detaljima o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, te je izrazio značajno interesovanje za rješenje svih problema i izazova sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava.

KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH

Foto galerija