4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić sastao se u utorak New Yorku sa premijerom Kuvajta šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom

22.9.2010

Tokom susreta razgovarano je o ukupnim odnosima dvije države, a posebno je razmotrena realizacija novog paketa kuvajtskih investicija u našu zemlju. Zahvalivši se za podršku Kuvajta Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Silajdžić je prezentovao nekoliko investiciono-razvojnih projekata u našoj zemlji.
Predsjedavaju37420edsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić sastao se u utorak New Yorku sa premijerom Kuvajta šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom. Tokom susreta razgovarano je o ukupnim odnosima dvije države, a posebno je razmotrena realizacija novog paketa kuvajtskih investicija u našu zemlju.  

Zahvalivši se za podršku Kuvajta Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Silajdžić je prezentovao nekoliko investiciono-razvojnih projekata u našoj zemlji. Najavljujući da će ekspertni tim Kuvajtskog fonda ubrzo posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi razmotrio ove i druge investicione mogućnosti, premijer Al-Sabah je izrazio čvrsto opredjeljenje Kuvajta da nastavi pružati snažnu podršku ekonomskom razvoju naše zemlje. Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Kuvajta šeik Mohammed Sabah Al-Salem Al-Sabah, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, savjetnik člana Predsjedništva BiH Nerkez Arifhodžić i stalni predstavnik BiH pri UN-u Ivan Barbalić. 

Predsjedavajući Silajdžić je imao i bilateralni sastanak sa američkim kongresmenom Russom Carnahanom, predsjedavajućim Podkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava u Kongresu SAD-a, a povodom nedavno održanog saslušanja o Bosni i Hercegovini pred tim podkomitetom.  

Skrećući posebnu pažnju na izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića, kojima se zagovara secesija jednog dijela Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Silajdžić je upozorio da sve češći i intenzivniji napadi na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine od zvaničnika iz entiteta RS imaju destabilizirajući efekat na cijelu regiju. U nastavku razgovora, predsjedavajući Silajdžić je istakao da je potrebno na suštinski način ukloniti diskriminatorne odredbe iz Ustava BiH, te usvojiti evropsku klauzulu, na koju se ne bi primjenjivao mehanizam entitetskog glasanje, kako bi se omogućilo ispunjavanje uslova za integraciju naše zemlje u EU i NATO.

Za danas je predviđen sastanak sa predsjednikom Clintonom, obraćanje na plenarnom zasjedanju Summita na visokom nivou posvećenog Milenijskim razvojnim ciljevima, učešće na Forumu privatnog sektora UN-a, učešće u radu okruglog stola o temi „Širenje i jačanje partnerstva“, te predsjedavanje sastankom na visokom nivou Kontakt-grupe za Bosnu i Hercegovinu Organizacije islamske konferencije.

KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH

Foto galerija