4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić učestovat će od 21. do 25. septembra na 65. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku

20.9.2010

Na poziv generalnog direktora UNESCO-a, predsjedavajući Silajdžić će 21. septembra govoriti na okruglom stolu o temi „Kultura i razvoj “, kojim će predsjedavati komesar EU za razvoj g. Andris Piebalgs i predsjednik Komisije Afričke unije g. Jean Ping, a na kojem se očekuje učešće velikog broja šefova država. Predsjedavajući Silajdžić će istog dana održati bilateralne sastanke sa premijerom Kuvajta šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom i sa američkim kongresmenom Russom Carnahanom,...
Na poziv generalnog direktora UNESCO-a, predsjedavajući Silajdžić će 21. septembra govoriti na okruglom stolu o temi „Kultura i razvoj “, kojim će predsjedavati komesar EU za razvoj g. Andris Piebalgs i predsjednik Komisije Afričke unije g. Jean Ping, a na kojem se očekuje učešće velikog broja šefova država. Predsjedavajući Silajdžić će istog dana održati bilateralne sastanke sa premijerom Kuvajta šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom i sa američkim kongresmenom Russom Carnahanom, koji je predsjednik Podkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava i ko-predsjedavajući Grupe za Bosnu i Hercegovinu u američkom Kongresu.

Na poziv predsjednika Clintona, predsjedavajući Silajdžić će učestvovati u radu Clinton Global Initiative, a 22. septembra će imati bilateralni susret sa predsjednikom Clintonom.

Predsjedavajući Silajdžić će se istog dana obratiti na plenarnom zasjedanju Summita na visokom nivou, posvećenog Milenijskim razvojnim ciljevima, koji je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sazvao kako bi se razmotrio dosadašnji napredak te ubrzalo ostvarivanje tih ciljeva. Predsjedavajući Silajdžić će učestvovati i na Forumu privatnog sektora UN-a, te u radu okruglog stola o temi „Širenje i jačanje partnerstva“, koji se održavaju u okviru Summita o Milenijskim razvojnim ciljevima.

Predsjedavajući Silajdžić će 22. septembra predsjedavati sastankom na visokom nivou Kontakt-grupe za Bosnu i Hercegovinu Organizacije islamske konferencije.

Na poziv predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla, predsjedavajući Silajdžić će se 23. septembra obratiti i učestvovati na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na visokom nivou o temi „Osiguranje efikasne uloge Vijeća sigurnosti u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti“, kojom će predsjedavati predsjednik Republike Turske, a na kojoj će učestovati šefovi država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Predsjedavajući Silajdžić će se 23. septembra obratiti i na Summitu balkanskih lidera, a 24. septembra će prisustvovati tradicionalnom svečanom prijemu i večeri koje priređuje američki predsjednik Barack Obama.

Predsjedavajući Silajdžić će se obratiti Generalnoj skupštini UN-a 25. novembra.

KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH