4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Saopćenje za medije

17.9.2010

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, u skladu s odredbama člana 28. i 29. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sazvao je 50. vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH za 11.09.2010. godine u 11,00 sati, sa jednom tačkom dnevnog reda: 1. Razmatranje izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića kojima se zagovara secesija jednog dijela Bosne i Hercegovine.
Predsjedavaju37410edsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, u skladu s odredbama člana 28. i 29. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sazvao je 50. vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH za 11.09.2010. godine u 11,00 sati, sa jednom tačkom dnevnog reda:
  1. Razmatranje izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića kojima se zagovara secesija jednog dijela Bosne i Hercegovine.

Naime, g. Špirić je na predizbornom skupu SNSD-a u Mrkonjić-Gradu izjavio „da je došlo vrijeme da se riješi konačni status Republike Srpske po „albanskom“ modelu, koji je poučan za Republiku Srpsku, te da je SNSD kao moćna i velika stranka u stanju da provede jedan tako veliki projekat koji se zove samostalna Republika Srpska“.

Predsjedavaju37410edsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH g. Željko Komšić bili su prisutni u vrijeme zakazano za održavanje sjednice, dok se član Predsjedništva BiH g. Nebojša Radmanović nije odazvao pozivu, niti je, u skladu sa članom 11. i 33. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, odredio člana svog kabineta koji će ga predstavljati na sjednici, tako da sjednica nije mogla biti održana iz formalno-pravnih razloga.

S ciljem prevazilaženja ovakvih situacija, dr. Silajdžić i g. Komšić zatražit će od OHR-a kao ovlaštenog tumača Daytonskog mirovnog sporazuma, tumačenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Također će razmotriti ustavnu i zakonsku mogućnost pokretanja postupka za utvrđivanje odgovornosti g. Špirića za izjave kojima se ugrožava ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Foto galerija