4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je danas, 16. septembra 2010. godine, u Sarajevu, u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka Moona

16.9.2010

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, ispunjavanju ciljeva i uslova Vijeća za implementaciju mira za zatvaranje OHR-a, te procesu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.
Na sastanku j37404govarano o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, ispunjavanju ciljeva i uslova Vijeća za implementaciju mira za zatvaranje OHR-a, te procesu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su saglasni da je sva otvorena pitanja unutar Bosne i Hercegovine potrebno i jedino moguće rješavati dogovorom i kompromisom, te da nosioci procesa eventualnih izmjena Ustava BiH moraju biti domaći lideri, a ne predstavnici međunarodne zajednice.

Takođe, konstatovano je da je i dalje potrebno intenzivno raditi na pitanju priključenja Bosne i Hercegovine EU. Ambasador Moon istakao je da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju evropski put BiH, te da su SAD spremne pomoći u ovom procesu. „Daytonski mirovni sporazum garantuje status Republike Srpske i on ne predstavlja prepreku BiH na njenom putu ka EU“.

Posebna tema razgovora bilo je pitanje pravične raspodjele imovine unutar Bosne i Hercegovine. Po ovom pitanju sagovornici su iznijeli različite stavove. Ambasador Moon istakao je da zakon usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne predstavlja dobar korak, dok je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović istakao da usvojeni zakon predstavlja dobar pravni osnov za rješenje ovog pitanja.

Na kraju razgovora član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović poželio je ambasadoru Moonu dobrodošlicu u BiH i uspjeh u budućem radu.

KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ REPUBLIKE SRPSKE

Foto galerija