4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je u Banjoj Luci ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksandra Bocan Harčenka

13.9.2010

Tema razgovora bili su predstojeći opći parlamentarni izbori u BiH, aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i bilateralni odnosi dvije zemlje.

Tema razgo37387bili su predstojeći opći parlamentarni izbori u BiH, aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i bilateralni odnosi dvije zemlje. Na početku razgovora, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske zahvalio je još jednom ambasadoru i svim umjetnicima iz Rusije, koji su učestvovali u sinoćnjem koncertu u Banjoj Luci u okviru „Dana ruske duhovne kulture“ u Republici Srpskoj. Ocijenjeno je da je u pitanju izuzetan kulturni događaj, koji je naišao na dobar prijem kod građana i publike, tako da će se ova vrsta kulturne saradnje nastaviti i u budućnosti.

Gospodin Radmanović je istakao da su u posljednje vrijeme iz Sarajeva sve učestaliji nasrtaji na Daytonski mirovni sporazum, zbog čega je stav Ruske Federacije izuzetno važan za Republiku Srpsku, s obzirom da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN, garant Daytonskog mirovnog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira u BiH. Ambasador Harčenko je ponovio da će Rusija zastupati principijelan stav poštovanja Daytonskog mirovnog sporazuma kao temeljnog okvira za mir i stabilnost zemlje, sa njegovom unutrašnjom entitetskom strukturom.

Ambasador Harčenko se interesovao za očekivanja na predstojećih izbora u BiH. Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović je rekao da će sadašnji politički akteri ostati na političkoj sceni i nakon narednih izbora, tako da se ne očekuju nikakve spektakularne političke promjene. Također, ambasador Harčenko se zanimao za napredak razgo37387oko regulisanja pitanja  imovine kao jednog od 5 plus 2 uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH. Gospodin Radmanović je rekao da ne očekuje dogovor i napredak po ovom pitanju, jer su zahtjevi političara iz Sarajeva maksimalistički, isključivi i protivustavni.

Razgovarajući o nedavnom glasanju o Rezoluciji Srbije u Generalnoj skupštini UN, dvojica sagovornika su ponovila poznate stavove da Rusija ni BiH ne priznaju jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije.

KABINET ČLANA  PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ REPUBLIKE SRPSKE

Foto galerija