4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića

9.9.2010

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić boravio je jučer u zvaničnoj posjeti Kneževini Monako, tokom koje je održao sastanak sa princom Albertom II od Monaka, te prisustvovao zvaničnoj večeri koju je princ Albert organizovao u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i ostatka bh. delegacije. Ovo je prva zvanična posjeta na nivou šefova država između Bosne i Hercegovine i Monaka.
Predsjedavaju37381edsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić boravio je jučer u zvaničnoj posjeti Kneževini Monako, tokom koje je održao sastanak sa princom Albertom II od Monaka, te prisustvovao zvaničnoj večeri koju je princ Albert organizovao u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i ostatka bh. delegacije.  Ovo je prva zvanična posjeta na nivou šefova država između Bosne i Hercegovine i Monaka.

Predsjedavajući Silajdžić i princ Albert II su susret primarno iskoristili za potenciranje ekonomskih tema, a posebno u vezi mogućnosti za ulaganja Monaka i privrednika iz te kneževine u projekte u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Silajdžić je istakao potencijale koje BiH ima u sportskim granama i po pitanju izgradnje hotelskih centara, u čemu Monako i njegovi privrednici imaju široko investiciono iskustvo.

Predsjedavajući Silajdžić je podcrtao podršku Bosne i Hercegovine snažnim naporima Monaka na području zaštite okoliša i morskog eko-sistema, te izrazio spremnost za zajednička djelovanja na ovim poljima. Princ Albert II je svestrano prihvatio ovu inicijativu, te izrazio spremnost Monaka da daje punu podršku političkim i strateškim ciljevima Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou. Predsjedavajući Silajdžić je pozvao princa Alberta II da u skoroj budućnosti posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Po završetku ove zvanične posjete, predsjedavajući Silajdžić se u ranim jutarnjim satima iz Monaka uputio u Banju Luku gdje je klanjao Bajram-namaz u Ferhat-pašinom medžilisu Islamske zajednice, koji je predvodio banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić. Predsjedavajući Silajdžić je potom obišao gradilište Ferhadije, jedne od 16 džamija koje su vlasti Republike Srpske uništile u Banjoj Luci tokom kampanje genocida i etničkog čišćenja i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Foto galerija