4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić inaugurirao Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Kneževini Monako

8.9.2010

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić inaugurirao je danas Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Kneževini Monako. Pored ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i ambasadora BiH u Parizu Almira Šahovića, ceremoniji su prisustvovali g. Jacques Boisson, državni sekretar Monaka, g. Franck Biancheri, ministar vanjskih poslova Monaka, g. Donatella de Filippo Campioni, počasna konzulica Bosne i Hercegovine u Monaku, predstavnici diplomatskog kora, te brojne osobe iz privrednog, političkog i
Predsjedavaju37375edsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić inaugurirao je danas Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Kneževini Monako. Pored ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i ambasadora BiH u Parizu Almira Šahovića, ceremoniji su prisustvovali g. Jacques Boisson, državni sekretar Monaka, g. Franck Biancheri, ministar vanjskih poslova Monaka, g. Donatella de Filippo Campioni, počasna konzulica Bosne i Hercegovine u Monaku, predstavnici diplomatskog kora, te brojne osobe iz privrednog, političkog i javnog života Monaka.

Predsjedavajući Silajdžić je zahvalio vlastima Monaka za izuzetno prijateljski i topao prijem, a posebnu zahvalnost je iskazao g. Campioni zbog zastupanja ekonomskih i političkih interesa Bosne i Hercegovine u Kneževini Monako i na široj međunarodnoj sceni na ovako efektan način. Dr. Silajdžić je istakao da Bosna i Hercegovina ima privilegiju da te njene interese od sada zastupa upravo g. Campioni, koja je izuzetno uspješna poslovna žena, sa širokim uticajem u međunarodnim privrednim i političkim krugovima. Štaviše, anganžman g. Campioni kao počasne konzulice neće proizvesti bilo kakve troškove po Budžet institucija BiH, iako su prostorije počasnog konzulata smještene na najprestižnijoj adresi u Kneževini Monako – Avenue Princesse Grace.

Predsjedavajući Silajdžić je tokom ceremonije pozvao poslovne ljude iz Monaka da istraže poslovne mogućnosti koje pruža Bosna i Hercegovina, a pogotovo po pitanju ulaganja u energetske, te sportske i hotelijerske projekte – područja u kojim Monako ima značajna poslovna iskustva. Konačno, nova počasna konzulica g. Campioni se obavezala da će posebno raditi na promovisanju ekonomskih potencijala Bosne i Hercegovine i privlačenju investicija u našu zemlju.

Predsjedavajući Silajdžić će večeras također održati zvaničan sastanak sa princom Albertom II od Monaka, što predstavlja prvu zvaničnu posjetu iz Bosne i Hercegovine ovoj kneževini. Nakon sastanka, princ Albert II upriličit će zvaničnu večeru u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i ostatka delegacije.

Foto galerija