4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla

2.9.2010

Izrazita mi je čast i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti ovdje, zajedno sa mojim kolegama u Predsjedništvu. Danas je predsjednik Gül posebno naglasio sigurnost i stabilnost u ovom dijelu svijeta, u Jugoistočnoj Evropi i u BiH. Sigurnost i stabilnost su, naravno, osnova za sve drugo. Njegovom današnjem izlaganju doprinijelo je pitanje evroatlantskih integracija, upravo zbog sigurnosti i stabilnosti koje oni pružaju.

Predsje37356ući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić:

Poštovanje dame i gospodo!

Izrazita mi je čast i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti ovdje, zajedno sa mojim kolegama u Predsjedništvu.

Danas je predsjednik Gül posebno naglasio sigurnost i stabilnost u ovom dijelu svijeta, u Jugoistočnoj Evropi i u BiH.

Sigurnost i stabilnost su, naravno, osnova za sve drugo. Njegovom današnjem izlaganju doprinijelo je pitanje evroatlantskih integracija, upravo zbog sigurnosti i stabilnosti koje oni pružaju.

On je posebno govorio o jednom sigurnosnom kišobranu koji pruža NATO i naravno da smo mi odgovorili. Zahvaljujemo g. Gülu, prije svega zbog toga što su on, njegova vlada i Republika Turska pomogli da napredujemo prema NATO-u i što nas podržavaju u našem napretku prema EU. Ali smo danas posebno naglašavali - NATO-u.

Dakle, zahvaljujemo g. Gülu za to, to je izuzetno bitno za nas. Ja ću završiti ovaj dio izlaganja. Onda, ukoliko bude potrebe i, naravno, želje, govorit ćemo malo i o ekonomiji.

Reći ću još da su danas naši ukupni odnosi ocijenjeni čak izuzetnim, ali da ekonomski odnosi ne prate politički nivo odnosa.

Pošto danas imamo sastanak sa biznismenima u Holiday Innu, u 17,00 sati, tamo će biti riječi o tome.

A sada mi dozvolite da dam riječ g. Gülu, predsjedniku Republike Turske.

 

Predsjednik Republike Turske Abdullah Gül:

Cijenjeni predstavnici medija!

Ja ovom prilikom prvo želim zahvaliti predsje37356ućem Predsjedništva BiH g. Harisu Silajdžiću i gospodi članovima Predsjedništva za ovako divno gostoprimstvo, želim zahvaliti i izraziti zaista veliko zadovoljstvo i sreću, jer se nalazim u vašoj prelijepoj zemlji.

Mi smo imali priliku u septembru 2008.godine, kada su gospoda članovi Predsjedništva, na moj poziv, došli u Tursku, da razmotrimo širu lepezu i spektar, kako bilateralnih, tako multilateralnih tema. Ovo je moja uzvratna posjeta i ovu smo priliku iskoristili da produbimo naša iskustva i da razgovaramo o puno širem spektru tema, kao što sam rekao, od bilateralnih pa do onih multilateralnog karaktera.

Samim tim da se u srcima svih u turskom narodu i samoj Turskoj nalazi BiH, jer mi zaista imamo posebne veze i poseban pogled kada je u pitanju vaša zemlja, mi smo ovom prilikom izrazili spremnost da proširimo našu postojeću saradnju, od političke do ostalih vidova.

Turska naročito obraća pažnju kada je u pitanju odnos prema svim etničkim skupinama, nacionalnim manjinama, te prema svim religijskim konfesijama u vašoj zemlji. Mi smo na istoj razdaljini od svih. Osjećamo prijateljstvo i ljubav prema svima i prema vašoj zemlji u cijelosti.

Kao što je to maloprije naglasio g. predsje37356ući Silajdžić, mi smo posebno akcentovali važnost evroatlantskih integracija, jer pod kišobranom takve institucije, znači ukoliko se riješe pitanja sigurnosti i stabilnosti, sve ono što predstavlja sada bit će zanemarujuće i minorno, jer se na taj način može lakše riješiti.

Ja sam, svakako, sa gospodom članovima Predsjedništva podijelio svoja stajališta kad se govori o ovim pitanjima, znači o evroatlantskim integracijama. Preporučio sam da se mora hrabro i brzo djelovati na ovom polju, da se proces pridruživanja i integrisanja mora obavljati što brže, a ne želimo to samo BiH, želimo to svim susjedima BiH, znači želimo stabilnost i sigurnost cjelokupne regije.

Najbolji pokazatelj koliku važnost pridajemo razvoju i unapređenju naših ekonomskih odnosa je to da smo danas došli sa velikom poslovnom delegacijom.

Danas će ovdje, u vašem gradu, biti održan poslovni forum, a mi ćemo sa g. predsjednikom Silajdžićem biti prisutni na tom zasjedanju i trudit ćemo se da podstaknemo poslovne krugove da što više sarađuju i investiraju.

BiH prolazi kroz jedan zanimljiv, zapravo specifičan period jer se pred njom 3. oktobra nalaze izbori. Naša je želja da ovi izbori proteknu u najboljem redu, te da doprinesu razvoju, unapređenju i boljitku vaše države.

Još jedanput zahvaljujem za ovo iskreno gostoprimstvo.

Foto galerija