4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Dr. Silajdžić na obilježavanju 41. godišnjice Libijske revolucije

2.9.2010

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, na poziv lidera Libijske Arapske Džamahirije Muamera El Gadafija, posjetio je Libiju, gdje je prisustvovao obilježavanju 41. godišnjice Libijske revolucije. Tom prilikom dr. Silajdžić se sastao sa liderom Gadafijem, a glavna tema razgovora bila je unapređenje ukupnih odnosa dvije zemlje, sa posebnim akcentom na nastavak jačanja ekonomske saradnje.

Predsjedav37350 Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, na poziv lidera Libijske Arapske Džamahirije Muamera El Gadafija, posjetio je Libiju, gdje je prisustvovao obilježavanju 41. godišnjice Libijske revolucije. Tom prilikom dr. Silajdžić se sastao sa liderom Gadafijem, a glavna tema razgovora bila je unapređenje ukupnih odnosa dvije zemlje, sa posebnim akcentom na nastavak jačanja ekonomske saradnje.

Dr. Silajdžić je zahvalio libijskom lideru za lični angažman kojim je omogućeno da naše firme u Libiji u prošloj godini potpišu 1.2 milijarde maraka poslova, te izrazio nadu da će bosanskohercegovačke kompanije opravdati povjerenje koje im je ukazano. Lider Gadafi je istakao da će Libija i dalje davati snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu obnove i razvoja. Dr. Silajdžić i lider Gadafi su se složili da, i pored odličnih odnosa dvije zemlje, postoji prostor za njihovo dalje unapređenje.

Dr. Silajdžić se susreo i sa predsjednikom Vlade Libije dr. Al-Baghdadijem Ali al-Mahmudijem, koji je rekao da će u BiH uskoro doći libijska delegacija radi razmatranja pitanja vezanih za ulaganje u energetski sektor i poljoprivredu, naglasivši da je Libija otvorena za saradnju i na drugim poljima. Prilikom razgovora dotaknuto je i pitanje pojednostavljenja viznog režima između dvije zemlje, što bi značajno dinamiziralo saradnju BiH i Libije. Također, razmatrano je pitanje stavljanja značajnih depozita u jednu od banaka u Bosni i Hercegovini.

U Libiji je trenutno angažovano 18 bosanskohercegovačkih kompanija, koje zapošljavaju oko 2000 radnika iz naše zemlje.

KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH

Foto galerija