4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Saopćenje za javnost

31.8.2010

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je danas u Palati Republike u Banjoj Luci Dušana Popovića, direktora Arhiva Republike Srpske, Petera Pavela Klasinca, direktora Međunarodnog instituta za arhivistiku u Trstu, te Slavicu Tovšak, direktoricu Regionalnog arhiva Maribora, povodom današnjeg potpisivanja Sporazuma o saradnji ove tri institucije. Sastanku je prisustvovao i Aladar Belec, konzul Republike Slovenije u Banjoj Luci.
Član Predsjed37344a BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je danas u Palati Republike  u Banjoj Luci Dušana Popovića, direktora Arhiva Republike Srpske, Petera Pavela Klasinca, direktora Međunarodnog instituta za arhivistiku u Trstu, te Slavicu Tovšak, direktoricu Regionalnog arhiva Maribora, povodom današnjeg potpisivanja Sporazuma o saradnji ove tri institucije.  Sastanku je  prisustvovao i Aladar Belec, konzul Republike Slovenije u Banjoj Luci.

Predsjednik Radmanović je pozdravio potpisivanje Sporazuma o saradnji ovih institucija, što će doprinijeti iskoraku Arhiva Republike Srpske u evropske arhivističke tokove. To se posebno odnosi na usvajanje novih znanja, učenje od drugih, ali i učešće u zajedničkim projektima od obostranog interesa. Aladar Belec, konzul Slovenije u Banjoj Luci, istakao je da će Arhiv Maribora pomoći Arhivu Republike Srpske da dobije određena sredstva iz evropskih fondova za odgovarajuće zajedničke projekte. On je najavio da je u pripremi i sporazum  o saradnji Univerziteta u Banjoj Luci sa Univerzitetom u Mariboru i razmjeni studenata. Direktorica Arhiva u Mariboru Slavica Tovšak je ukazala na veliko međunarodno iskustvo ovog arhiva u oblasti saradnje sa drugim sličnim institucijama i pružanju stručnih znanja arhivima drugih zemalja. Jedan od projekata na kojima trenutno rade je elektronsko arhiviranje u koje će biti uključen i Arhiv Republike Srpske.

Peter Pavel Klasinc, direktor Međunarodnog instituta za arhivistiku u Trstu, rekao je da ovaj institut ima preko 45 vrhunskih stručnjaka iz oblasti arhivistike iz mnogih zemalja svijeta. Svake godine Institut organizuje Međunarodnu školu arhivista u Trstu, kojoj je prošle godine prisustvovao i jedan polaznik iz Republike Srpske.

Na kraju je Dušan Popović, direktor Arhiva Republike Srpske, rekao da je ovo prilika da Arhiv Republike Srpske izađe u Evropu putem zajedničkih projekata, od kojih bi jedan mogao da bude „Boravak Slovenaca na području Banje Luke“ i druge neistražene teme.

Kabinet člana Predsjed37344a BiH iz Republike Srpske

Foto galerija