4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke

26.8.2010

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i Davor Vuletić, savjetnik u kabinetu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, primili su danas u Sarajevu dr.Gvida Vestervela, ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. U delegaciji SR Njemačke bio je i Joakim Šmit, ambasador SR Njemačke za Bosnu i Hercegovinu.
Predsjedavaju37334edsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva iz Republike Srpske  Nebojša Radmanović i Davor Vuletić, savjetnik u kabinetu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, primili su danas u Sarajevu dr.Gvida Vestervela, ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. U delegaciji SR Njemačke bio je i Joakim Šmit, ambasador SR Njemačke za Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je razgovarano o evropskom i  NATO putu BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, partnerskom odnosu EU i  naše zemlje, liberalizaciji viznog režima, odnosno mogućnostima približavanja BiH evropskim standardima i provođenju reformi u kontekstu evropskih perspektiva regiona.

Dr. Silajdžić je izrazio zadovoljstvo  posjetom  visoke delegacije Savezne Republike Njemačke Bosni i Hercegovini, koja se odvija u sklopu prve zvanične posjete ministra Vestervela zemljama zapadnog Balkana i izrazio nadu da će Vlada Njemačke i dalje raditi  na traženju rješenja za našu zemlju u kontekstu evroatlanskih integracija.

Silajdžić je rekao da BiH kao  zemlja, koja  neopravdano dugo čeka na liberalizaciju viznog režima, može uspostaviti dobru saradnju sa susjednim zemljama, zemljama  članicama Evropske unije, zbog čega je neophodno krenuti u ozbiljne reforme i otkloniti blokade u funkcionisanju. BiH je bila model političke i kulturne pluralnosti, što sada nije slučaj. Zbog toga očekujemo veći angažman njemačke vlade i drugih vlada ovdje, tim prije što imamo energiju i druge resurse, koji su veoma pogodni za strane investicije u BiH.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske  Nebojša Radmanović je zahvalio Vladi SR Njemačke za dosadašnju pomoć i podršku BiH i rekao da je neophodna podrška Njemačke i drugih  velikih zemalja na putu BiH prema EU, jer mi pripadamo Evropi i želimo biti dio Evropske unije. Iako je BiH donijela sve zakone i ispunila druge uslove do  liberalizacije viznog režima nije još uvijek došlo.

Radmanović je takođe  rekao da se u BiH može bezbjedno investirarati i pozvao njemačke  privrednike da ulažu svoj kapital ovdje.

Ministar Vestervele je rekao da BiH i Njemačka imaju dobre bilateralne odnose, koje u budućnosti treba i dalje unapređivati, posebno na političkom i ekonomskom planu i prenio snažnu podršku Vlade Njemačke na putu BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji, što će zaokružiti i kompletirati Evropsku uniju.

Foto galerija