4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Silajdžić sa predstavnicama udruženja žena žrtava agresije

23.8.2010

Na inicijativu udruženja koja predstavljaju žene žrtve agresije, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić susreo se danas sa predstavnicima tih udruženja i žrtvama Veselina Vlahovića Batka i sličnih zločinaca. Prisutni su istakli da su sastanak tražili kako bi izrazili zabrinutost zbog događanja u Španiji u vezi sa ekstradicijom Vlahovića Bosni i Hercegovini, te zatražili pomoć predsjedavajućeg Silajdžića u osiguranju hitnog Vlahovićevog izručenja.
Na inicijativ37324uženja koja predstavljaju žene žrtve agresije, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić susreo se danas sa predstavnicima tih udruženja i žrtvama Veselina Vlahovića Batka i sličnih zločinaca. Prisutni su istakli da su sastanak tražili kako bi izrazili zabrinutost zbog događanja u Španiji u vezi sa ekstradicijom Vlahovića Bosni i Hercegovini, te zatražili pomoć predsjedavajućeg Silajdžića u osiguranju hitnog Vlahovićevog izručenja.

Predsjedavajući Silajdžić je prisutne informisao o dosadašnjem djelovanju u tom pravcu, uključujući i komunikaciju sa Vladom Španije, te sa najnovijim dešavanjima u ovom slučaju. Predsjedavajući Silajdžić je pojasnio da je sudija koji je vodio proces protiv Vlahovića za djela počinjena u Španiji još u prošli petak potpisao rješenje kojim se ponovo otvara put za skoru Vlahovićevu ekstradiciju Bosni i Hercegovini, o čemu je sudija danas i zvanično obavijestio našu ambasadoricu u Španiji.

Pored potresnih opisa Vlahovićevih zločina, učesnice sastanka su istakle da su u stalnom kontaktu sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, kojem su uputile 113 izjava o tim zločinima, te da su spremne i usmeno svjedočiti o tome kada Vlahović konačno bude priveden pred lice pravde.

KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH

Foto galerija