4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Silajdžić primio Angelinu Jolie

21.8.2010

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić primio je danas ambasadoricu dobre volje UNHCR-a, poznatu holivudsku glumicu Angelinu Jolie. Glavna tema sastanka bila je implementacija Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, a ambasadorica Jolie je izrazila poseban interes za unapređenje održivog povratka.

Predsjedav37314 Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić primio je danas ambasadoricu dobre volje UNHCR-a, poznatu holivudsku glumicu Angelinu Jolie. Glavna tema sastanka bila je implementacija Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, a ambasadorica Jolie je izrazila poseban interes za unapređenje održivog povratka.

Dr. Silajdžić je rekao da je pitanje podrške povratničkoj populaciji jedan od prioritetnih zadataka njegovog djelovanja. Pored budžetskih izdvajanja koje je sam inicirao, dr. Silajdžić je, u kontaktu sa državnicima i drugim donatorima, osigurao značajnu pomoć nabavkom sušara, hladnjača, motokultivatora, plastenika i druge potrebne opreme. Dr. Silajdžić je informisao ambasadoricu Jolie o trenutnim prioritetnim projektima na kojima radi, te joj predao kopiju tih projekata.

Također, složili su se da je edukacija prvi prioritet u čemu leži budućnost novih generacija Bosne i Hercegovine. Dr. Silajdžić je iznio ideju da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu edukacioni centar koji će privući hiljade studenata iz cijelog svijeta. Angelina Jolie je izrazila spremnost da se pridruži promociji ove ideje, te da putem zajedničkih prijatelja sa dr. Silajdžićem radi na realizaciji tog projekta.

Na kraju je dr. Silajdžić pozvao Angelinu Jolie da u oktobru ove godine prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o unapređenju dijaloga među kulturama, koja će biti održana u Sarajevu, u organizaciji Kuvajtske fondacije “Al Babtain”, a pod pokroviteljstvom dr. Silajdžića.

Foto galerija