4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić primili su u oproštajnu posjetu komandanta Zajedničkih snaga NATO saveza i komandanta Američke mornarice za Evropu i Afriku, admirala Marka P. Fitzgeralda

28.7.2010

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić rekao je da je NATO članstvo želja građana BiH, jer donosi mir i stabilnost, i da je sigurno da će BiH biti konstruktivna članica NATO saveza. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je NATO članstvo ključna stvar za BiH sa vojnog i političkog aspekta, te naglasio da nikakve političke prepreke ne stoje na putu ispunjavanja zaključaka sa ministarskog sastanka zemalja članica NATO saveza u Talinu.
Predsjedavaju37246edsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić rekao je da je NATO članstvo želja građana BiH, jer donosi mir i stabilnost, i da je sigurno da će BiH biti konstruktivna članica NATO saveza.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je NATO članstvo ključna stvar za BiH sa vojnog i političkog aspekta, te naglasio da nikakve političke prepreke ne stoje na putu ispunjavanja zaključaka sa ministarskog sastanka zemalja članica NATO saveza u Talinu.

O rješavanju pitanja vojne imovine, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da sa pravnog aspekta rješavanje ovog pitanja ne bi trebalo predstavljati problem, ali da nema političke volje da se ispuni zaključak sa ministarskog sastanka o uknjiženju 69 lokacija perspektivne vojne imovine na državu.

Kako je rekao, u ispunjavanje uslova za prijem u NATO i zaključaka sa ministarskog sastanka uključeni su SAD i NATO, te dodao da proces uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava teče dobrim tokom i da je donesena odluka o učestvovanju bosanskohercegovačkih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Prijem u NATO je egzistencijalna stvar za BiH i regiju te neće biti lak zadatak, a zahtijevat će mnogo teških odluka koje moramo donijeti i uraditi sve za našu budućnost i politički napredak ove zemlje, naglasio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ovom prilikom admiral Fitzgerald je pohvalio napredak koji je BiH postigla u reformi odbrane u protekle 3 godine, te u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u NATO. Naglasio je da je NATO u BiH angažovan punim kapacitetima u programu deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava, objedinjavajući međunarodne i domaće snage. Pozdravio je aktivno učestvovanje BiH u operacijama podrške miru u svijetu.

Predsjedavajući dr. Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalili su admiralu Marku P. Fitzgeraldu za podršku koju je pružao BiH u reformi odbrane i procesu integracije u NATO, te su mu poželjeli puno uspjeha u daljem radu.

Sastanku je prisustvovao i savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića Boris Buha.

Foto galerija