4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović sastao se u Rezidenciji Konak sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Mirkom Cvetkovićem

21.7.2010

Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića i predsjednika Vlade Republike Srbije Mirka Cvetkovića
Izjave čla37221edsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića i predsjednika Vlade Republike Srbije Mirka Cvetkovića:

NJ.E. Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske:

Gospodine premijeru, dame i gospodo!

Zadovoljstvo mi je što danas mogu da razgovaram sa premijerom Republike Srbije dr. Mirkom Cvetkovićem, zadovoljstvo zbog toga što je Srbija najveći susjed BiH, što je Srbija zemlja potpisnik Daytonskog mirovnog sporazuma, što je Srbija zemlja čija je trgovinska razmjena sa BiH među najvećima, te zbog toga što mislim da svi u regiji osjećaju dobru namjeru sadašnjeg rukovodstva Srbije za pomirenje, za bolje odnose, za bolju ekonomsku saradnju, za zajednički put svih zemalja, u ovom slučaju Srbije i BiH, prema EU.

Mislim da kontinuitet posjeta na visokom nivou BiH i Srbije mnogo znači za naše zajedničke korake naprijed.

Naravno, ima uvijek onih koji ne misle tako. I imamo česte izjave sa najvišeg nivoa koje su neprimjerene, ali ovaj susret pokazuje da u BiH ne misle svi isto.

Dakle, ja mislim tačno ono što sam rekao maloprije, te smatram da većina političkih partija i svih naroda u BiH misle ovako.

Hvala vam.

NJ.E. Mirko Cvetković, predsjednik Vlade Republike Srbije:

Poštovane dame i gospodo

Prilikom moje današnje službene posjete BiH ja sam imao nekoliko vrlo važnih sastanaka. Razgovarao sam sa predsjedavajućim Vijeća ministara gospodinom Špirićem. Imao sam prilike, zatim, da razgovaram sa parlamentarnom delegacijom, evo sada sam imao prilike da razgovaram sa Nebojšom Radmanovićem, a isto tako imao sam prilike da se obratim  poslovnom forumu, dakle biznis-forumu, grupi poslovnih ljudi iz BiH i Srbije.

Svrha moga dolaska ovdje jeste da održim kontinuitet kontakata na visokom političkom nivou, da pokažem da Srbija smatra da bez dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regiji nema budućnosti ni za jednu zemlju, da je trenutak da krenemo ozbiljnim koracima u pravcu pomirenja. I čini mi se da su moje poruke naišle na plodno tlo.

Naravno, vjerovatno postoje drugačija mišljenja, ali sam duboko ubijeđen da su takva mišljenja u manjini. I upravo takva mišljenja daju neku vrstu impulsa da se nastavi sa politikom koja je u svojoj osnovi proevropska politika. To je politika koju vodi Vlada Republike Srbije.  

Hvala vam puno.

Foto galerija