4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio Norberta Darabosa, saveznog ministra odbrane i sporta Republike Austrije

21.7.2010

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo sveukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost Austriji za podršku koju pruža BiH, posebno za angažman austrijskih vojnika u okviru međunarodnih snaga u našoj zemlji.
Na sastanku j37217aženo zadovoljstvo sveukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost Austriji za podršku koju pruža BiH, posebno za angažman austrijskih vojnika u okviru međunarodnih snaga u našoj zemlji.

Austrijski ministar odbrane Norbert Darabos potvrdio je privrženost njegove zemlje da podrži napredak Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom je naglasio kako je angažman austrijskih vojnika u okviru međunarodnih snaga u BiH produžen do 31.12.2010. godine, te da je u kontekstu produženja mandata povećan i broj vojnika austrijskog kontingenta koji će umjesto dosadašnjih 310 iznositi do 400 ljudi.

Istaknuo je važnost činjenice da su veoma dobro prihvaćeni u našoj zemlji gdje namjeravaju i ostati sve dok zvanični organi BiH to žele.

Informisao je člana Predsjedništva BiH Komšića o razgovaru sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, naglasivši da saradnja između dva ministarstva jako dobro funkcioniše. Istaknuo je da je Austrija zainteresovana pružiti svoja iskustva u cilju unapređenja međusobne saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH na planu transformacije Oružanih snaga BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i EU. Biti  članicom NATO-a podrazumijeva i teške obaveze koje je BiH spremna realizovati u kapacitetu u kojem to može, naglasio je Komšić i dodao da je BiH uslovno dobila MAP, te da NATO očekuje da se pitanje nepokretne vojne imovine riješi do septembra. 

Uz delegaciju iz Ministarstva odbrane Republike Austrije, sastanku su prisustvovali i ambasador Austrije u BiH Donatus Köck te komandant EUFOR-a u našoj zemlji general-major Bernhard Bair.

KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKA KOMŠIĆA

Foto galerija