1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio akreditive novoimenovanog šefa delegacije Evropske komisije u BiH ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa

17.10.2006

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu akreditive novoimenovanog šefa delegacije Evropske komisije u BiH ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa.
 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu akreditive novoimenovanog šefa delegacije Evropske komisije u BiH ambasadora Dimitrisa Kourkoulasa.

Tokom susreta razgovaralo se o daljnjoj ulozi Evropske komisije u BiH ka njenom putu ka EU.

Ovom prilikom ambasador Kourkoulas je najavio daljnju podršku i pomoć Evropske komisije BiH pri učlanjenju u EU i potcrtao važnost reformi kako bi se ispunili uvjeti za prijem.

Evropska budućnost u BiH dovest će do daljnjeg napretka i stabilnosti u zemlji, rekao je ovom prilikom ambasador Kourkoulas.

Razgovaralo se o postignutom napretku u BiH i neophodnosti ispunjavanja reformi, kao reforme policije, te reforme javnog radio i televizijskog servisa, koje će ubrzati prijem u porodicu evropskih zemalja. Konstatovano je da BiH kao multietnička zemlja sa stoljetnom tradicijom tolerancije i suživota među narodima jeste poželjna u EU, koja nema jedinstvenu kulturu niti želi odustati od nacionalnih identiteta, koji i čine njen kvalitet.

Također je rečeno da je ispunjavanje uvjeta za prijem u EU od same koristi za BiH, a potom i za njen daljnji put ka Evropi.

Ambasador je potvrdio da se u EU brane buduće perspektive BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić poželio je ambasadoru Dimitrisu Kourkoulasu puno uspjeha u obavljanju funkcije šefa delegacije Evropske komisije u BiH i izrazio očekivanje da će njegovo iskustvo na dosadašnjoj poziciji šefa delegacije Evropske komisije u Bugarskoj biti od koristi za BiH.

Foto galerija