1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Članovi Predsjedništva BiH danas u Neumu posjetili američki ratni brod USS Ramage

18.10.2006

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine posjetili su danas u Neumu ratni brod Sjedinjenih Američkih Država USS RAMAGE (DDG 61).

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine posjetili su danas u Neumu ratni brod Sjedinjenih Američkih Država USS RAMAGE (DDG 61).

USS RAMAGE je razarač koji je jučer prvi put uplovio u bosanskohercegovačke teriorijalne vode i tu će se zadržati tokom čitave sedmice.

            Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, Borislav Paravac i Ivo Miro Jović nakon obilaska ovoga američkog broda sa kapetanom Jamesom II. Dickom i ambasadorom SAD-a u BiH Douglasom McElheneym, te susreta s posadom, prisustvovali su i prijemu u čast dolaska USS Ramage u Bosnu i Hercegovinu.

            Obrativši se prisutnima predsjedavajući Predsjedništva BiH  Tihić istaknuo je kako je uplovljavanje u Neum ovoga razarača znak prijateljstva dviju država i potvrda suvereniteta Bosne i Hercegovine ne samo na kopnu već i moru..

            „- Posjet ratnih brodova SAD-a, Francuske, Njemačke i Turske potvrđuje da je BiH dio porodice pomorskih zemalja te da zbog toga treba razvijati kapacitete pomorske zemoje, što podrazumijeva osiguranje nesmetanog prilaza teritorijalnim vodama“.

Ambasador SAD-a u BiH među ostalim rekao je :
„-Kao što smo vam pomagali tokom proteklih 11 godina u promoviranju mira i sigurnosti i danas smo uz vas dok krećete putem potpune integracije u evroatlanske sigurnosne strukture“.

Foto galerija