1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović primio visoku delegaciju španskih parlamentaraca

29.9.2006

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini kao i regiji te o uvjetima i reformama koje provode bosanskohercegovačke vlasti u ovom tranzicijskom razdoblju a na putu ka evroatlanskim integracijama
 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović primio je danas u Sarajevu visoku delegaciju španskih parlamentaraca.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini kao i regiji te o uvjetima i reformama koje provode bosanskohercegovačke vlasti u ovom tranzicijskom razdoblju a na putu ka evroatlanskim integracijama. Gosti su kazali kako je službeni Madrid uveliko zainteresiran za razvoj političke demokracije u BiH kao i ekonomije te će i u budućnosti nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini u bržem ostvarenju njenoga cilja.

Govoreći o privrednoj suradnji dviju prijateljskih država član Predsjedništva BiH Jović je naglasio da su BiH potrebna svježa ulaganja te je pozvao španske poslovne ljude da investiraju u našu privredu.

Jović je naglasio kako želi da naša država bude izgrađena na najvišim standardima i načelima evropske zajednice jer narodi i građani BiH to zaslužuju. Istaknuo je potrebu ustavnih promjena rekavši kako za rješenja, ako se ponude pravična i demokratska za sve, neće biti zapreka u provedbi i ukazao na važnost donošenja odluka konsenzusom svih bh naroda.

Španska visoka delegacija pokazala je zainteresiranost i za predstojeće opće izbore u BiH a Jović je upozorio «kako u zemlji koja je ovako ustavno uređena ne bi bilo dobro da Hrvatima člana Predsjedništva BiH izaberu glasovi drugih bh naroda».

Sastanku su prisustvovali i ambasadori - Kraljevine Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolivar i Bosne i Hercegovine u Madridu Josip Brkić.

Foto galerija