1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva iz Republike Srpske Borislava Paravca

19.9.2006

Danas je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, gospodin Borislav Paravac zatražio od ministra inostranih poslova gospodina Mladena Ivanića da hitno obavijesti generalnog sekretara UN Kofija Anana o neovlaštenom i nelegalnom prisustvu g. Adnana Terzića ispred BiH, na 61. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
 Saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva iz Republike Srpske Borislava Paravca koje u cjelosti prenosimo:

 

"Danas je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, gospodin Borislav Paravac zatražio od ministra inostranih poslova gospodina Mladena Ivanića da hitno obavijesti generalnog sekretara UN Kofija Anana o neovlaštenom i nelegalnom prisustvu g. Adnana Terzića ispred BiH, na 61. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Terzićev odlazak u Njujork koji bi tamo trebao zastupati Bosnu i Herceogivnu, je potpuno privatne prirode i mimo dogovora i zaključka Predsjedništva BiH. Naime, Predsjedništvo je na svojoj 95. redovnoj sjednici održanoj 30. maja 2006. godine donijelo zaključak da predsjedavajući Predsjedništva Sulejman Tihić učestvuje na 61. zasjedanju Generalne skupštine.

Potpuno je, dakle, jasno da se sa ovakvim potezima degradira institucija Predsjedništva, pa i Bosna i Hercegovna kao država. Tihić još jednom na konkrentom primjeru pokazuje kakvu državu želi i već se ponaša kao predsjednik Bosne i Hercegovine.

Taj projekat unitarizacije Bosne i Hercegovine nije nažalost samo dio predizborne kampanje nego dobro pripreman i osmišljen cilj bošnjačkih političara, koji bez obzira na upornost njegovih protagonista nikada neće biti ostvaren.

Treba li podsjećati da u ovoj državi žive još Srbi, Hrvati i ostali narodi i da bilo kakve odluke o njenoj budućnosti podrazumjevaju dogovor predstavnika tih naroda na koje se te odluke, ponajprije, odnose."