1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio akreditivna pisma kanadskog ambasadora u BiH Davida Hutchingsa

19.9.2006

Razgovarajući o stanju u Bosni i Hercegovini te reformama koje se provode u tranzicijskom razdoblju kanadski ambasador je čestitajući na dosadašnjem napretku istaknuo kako će njegova zemlja i ubuduće podržati BiH na putu prema EU
 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu akreditivna pisma novoimenovanog kanadskog ambasadora u BiH Davida Hutchingsa.

Razgovarajući o stanju u Bosni i Hercegovini te reformama koje se provode u tranzicijskom razdoblju kanadski ambasador je čestitajući na dosadašnjem napretku istaknuo kako će njegova zemlja i ubuduće podržati BiH na putu prema EU. Kazao je da Kanada i dalje snažno podupire rad Krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju te kako Mladić i Karadžić bez odlaganja moraju biti poslani u Hag a da svi koji su počinili zločin za isti trebaju i odgovarati.

Predsjedavajući Tihić je ovom prilikom istaknuo da Bosna i Hercegovina pruzete obaveze izvršava a preostale iz uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima namjeru izvršiti u roku. Razgovarajući o ustavnim promjenama u BiH izraženo je uvjerenje da će biti nastavljene odmah poslije izbora te kako će domaće snage preuzeti odgovornost i međusobnim dogovaranjem i kompromisom iznalaziti rješenja.

Ocjena sugovornika je, da su bez obzira na geografsku udaljnost, odnosi ove dvije zemlje istinski prijateljski a i privredni se razvijaju. Rečeno je da je Kanada kako u ratnom tako i u poratnom razdoblju neprestano pružala svaki oblik podrške Bosni i Hercegovini i njenim građanima na čemu je predsjedavajući Tihić izrazio zahvalnost.

Također je kazano da je veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine danas živi u Kanadi i ima tamošnje državljanstvo te da je bosasnkohercegovačko-kanadska zajednica istinski most ne samo za jačanje bilateralnih veza već i rast posebno kulturne suradnje.

Foto galerija