1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića

28.8.2006

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić posjetio Unsko-Sanski Kanton

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić posjetio Unsko-Sanski Kanton

  

MORAMO ODLUČNO STATI U ODBRANU ONOGA ŠTO SU ZA BOSNU I HERCEGOVINU URADILI KRAJIŠNICI NA ČELU SA GENERALOM DUDAKOVIĆEM

  

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman TIHIĆ od 25 do 27. avgusta boravio je u zvaničnoj posjeti Unsko-Sanskom Kantonu. Sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjeti USK bio je i delegat u Domu naroda Paralamentarne skupštine BiH Osman BRKA.

U pratnji  premijera Vlade USK Osmana ČEJAHIĆA predsjedavajući Tihić je obišao preduzeća GRUPEX d.o.o, SANITEX d.d. i AGROKOMERC d.d.

  • Tokom boravka u firmi GRUPEX data je podrška nastojanjima menadžmenta da novim proizvodnim kapacitetima ojača konkurentnu sposobnost firme kako na domaćem, tako i na tržištu susjednih zemalja. Predsjedavajući Tihić je istakao da će ova i slične firme dobiti svoju šansu u procesu budućeg infrastrukturnog razvoja Bosne i Hercegovine.
  •  Tokom posjete SANITEX-u obišao je Finalni pogon za sterilizaciju.  Uprava firme upoznala je prisutne o dugogodišnjem iskustvu koje SANITEX ima u izradi medicinskog materijala, i tom prilikom uputila izraze zahvalnosti predsjedavajućem Tihiću što je tokom državne posjete Libiji u razgovoru koji je imao sa najvišim zvaničnicima ove zemlje pomogao da se SANITEX-u omogući izlazak na libijsko tržište.
  • Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić obišao je u AGROKOMERCU - Fabriku biskvita i krekera. Rješenje statusa AGROKOMERCA moguće je samo ako se spozna značaj koji je imao za građane USK i ovu regiju prije agresije na Bosnu i Hercegovinu - potvrđeno je u razgovoru sa upravom preduzeća. Predsjedavajući Tihić je naglasio da se status AGROKOMERCA mora riješiti u što kraćem roku. Kao jedno od mogućih rješenja jeste dolazak stranog partnera i privatizacija AGROKOMERCA. Predsjedavajući Tihić je istakao da je tokom državnih posjeta prijateljskim zemljama, poput Katara i Libije, pozvao iste da investiraju u bh. privredu i pruže pomoć u njenom oživljavanju.
  • Tokom posjete Velikoj Kladuši, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić položio je cvijeće i proučio fatihu šehidima Armije RBiH na spomen obilježjima u mjestu Barake-Grahovo i centru Velike Kladuše, a tom prilikom posjetio je sjedište Udruženju šehida i poginulih boraca ARBiH -Velika Kladuša i spomen sobu.
  • Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine posjetio je općinu Cazin gdje je položio cvijeće i proučio fatihu na spomen obilježju šehidima ARBiH u centru Cazina, te prisustvovao svečanosti otvorenja osnovne škole u Vilenjači. Tokom obraćanja prisutnim, istakao značaj koji izgradnja obrazovnih institucija ima za budućnost države Bosne i Hercegovine.
  • Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je u Bihaću sa članovima Udruženja decertificiranih policajaca. Ramo Sulić, predsjednik Udruženja informisao je predsjedavajućeg o trenutnom statusu decertificiranih policajaca u Federaciji BiH. Tom prilikom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine pružio je podrušku u konačnom rješavanju njihovog statusa, te podsjetio na doprinos koji su imali u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu i njenoj posljeratnoj izgradnji.
  • Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić posjetio je ured bihačkog muftije. U razgovoru sa muftijom Hasan ef. Makićem iskazano je obostrano razumijevanje za aktuleno stanje u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom ef. Makić je upoznao predsjedavajućeg Tihića sa projektima na području muftiluka Bihaćkog.
  • Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine obišao prostorije Radio-televizije Unsko-Sanskog Kantona. Direktor televizije Senad Ramić upoznao je Predsjedavajućeg o desetogodišnjem djelovanju kantonalne televizije i budućim pravcima njenog razvoja. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ukazao na važnost koju regionali i loklani mediji imaju za pravovremeno i neovisno informiranje građana Bosne i Hercegovine, te pružio podršku RTV-USK u daljem radu.
  • Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreo se u Bihaću sa proslavljenim generalom ARBiH Atifom Dudakovićem, i tom prilikom istakao da se građani Bosne i Hercegovine mogu ponositi generalom Dudakovićem i legendarnim Petim korpusom ARBiH, a svi mi, građani Bosne i Hercegovine, moramo odlučno stati u odbranu onoga što su za dražavu Bosnu i Hercegovinu uradili krajišnici na čelu sa generalom Atifom Dudakovićem. Nakon susreta, predsjedavajući Tihić i general Dudaković obišli su u Bihaću mezar rahmetli dr Irfana Ljubljankića i proučili fatihu.
  • Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić tokom dana obići će šehidskom mezarje u Bosanskoj Krupi i Bužimu, te mezar rahmetli Izeta Nanića i tom prilikom položiti cvijeće i proučiti fatihu.

 

K A B I N E T 

 

Sarajevo, 27.08.2006.