1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Saopćenje za javnost iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića

9.8.2006

DUDAKOVIĆ I PETI KORPUS SU ČASNI BRANIOCI BOSNE I HERCEGOVINE
 Saopćenje za javnost iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića koje u cjelosti prenosimo:

 

Saopćenje za javnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u povodu emitiranja snimaka o navodnom učešću pripadnika Petog korpusa Armije RBiH u zločinima počinjenim tokom akcije Oluja  

DUDAKOVIĆ I PETI KORPUS SU ČASNI BRANIOCI BOSNE I HERCEGOVINE

Podržavam aktivnosti Tužilaštva na procesuiranju odgovornih za ratne zločine, uključujući i one počinjene u akciji Oluja, koja je, između ostalog, značila i okončanje višegodišnje blokade Bihaćke regije, te patnji i stradanja civilnog stanovništva na tom području.

Izjave Vlade Srbije i Vojislava Koštunice, te predsjednika i premijera RS Dragana Čavića i Milorada Dodika predstavljaju direktne pritiske na tužilaštvo, sa ciljem izjedančavanja agresora i zlikovaca sa braniocima Bosne i Hercegovine. Ukoliko su istinski opredijeljeni za procesuiranje ratnih zločinaca, neka to dokažu hapšenjem Radovana Karadžića i Ratka Mladića jer ih oni skrivaju i finansiraju već 11 godina.

Kada već pišu prijave, Koštunica, Čavić i Dodik moraju najprije podnijeti krivične prijave za stravične zločine koje su Vojska RS, arkanovci i drugi počinili nad nesrpskim stanovništvom prilikom povlačenja iz Sanskog Mosta. Vlasti RS nisu do danas, 11 godina nakon okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, podnijele niti jednu krivičnu prijavu za preko 400 do sada otkrivenih masovnih grobnica na području entiteta RS. Upravo su u toku otkopavanja masovne grobnice Put Čančari 10 kod Zvornika, u kojoj je do sada pronađeno preko 1000 posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici i Podrinju. Pozivam Dodika, Čavića i ostale zvaničnike RS da posjete ovu grobnicu i suoče se sa zločinima tvoraca RS!

Odbacujem svaku optužbu na račun generala Atifa Dudakovića i Petog korpusa Armije RBiH, koji su branili i odbranili svoju zemlju i narod od agresije i uništenja. Nije novost da Beograd pokušava izjednačiti agresiju, masovne i sistematske zločine sa pojedinačnim zločinima prilikom odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Međutim, u tome sigurno neće uspjeti jer ih demantiraju kako stotine masovnih grobnica, tako brojne presude i dokazi Haškog tribunala.

K A B I N E T

Sarajevo, 09. august 2006.