1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca

24.8.2006

KOMENTAR NA TIHIĆEVE PORUKE TJERA LI TO TIHIĆ SRBE PREKO DRINE?

 KOMENTAR NA TIHIĆEVE PORUKE

TJERA LI TO TIHIĆ SRBE PREKO DRINE?

 

Bez obzira što je kampanja za predstojeće izbore već počela i što je kriterij napadanja osnovni kriterij političkog djelovanja, veoma iznenađuje doprinos aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, g. Sulejmana Tihića stvaranju takve atmosfere.

Nažalost, Tihićeve poruke poput ove „Dodik, Ivanić i drugi mogu ići iz Bosne i Hercegovine“ nisu nove. One su u proteklom periodu izgovorene više puta, sa više mjesta, od velikog broja bošnjačkih političara. No, Tihićeva poruka ima posebnu težinu, s obzirom da je izgovorio kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Potpuno je jasno da Tihić sa ovakvim svojatanjima nešto slično, kao i Terzić kada je ponizio Srbe izjavivši da neće biti Komisije za Sarajevo, zapravo tjera Srbe iz Bosne i Hercegovine, koji su očito najveća prepreka projektu unitarne BiH. Takođe iznenađuje i neznanje g. Tihića, koji nije razumio poruke srpskih lidera, koju su upozorili da je mogući odogovor na ukidanje Republike Srpske i referendum. Taj referendum zapravo znači izlazak Republike Srpske ispod skuta unitarne države, gdje Republika Srpska i danas postoji na 49% prostora Bosne i Hercegovine. Tihićeva poruka neumjesna je i zbog činjenice da Bosna i Hercegovina nije njegovo privatno vlasništvo, odnosno vilajet, koje bi mu dalo za pravo da se tako ponaša. Bilo bi dobro stoga da g. Tihić još jednom pogleda katastarske knjige, pa uoči kako stoje stvari sa vlasničkim odnosima u BiH.

Iznenađuje takođe i činjenica da g. Sulejman Tihić na ovakav vrlo neprimjeren način u predizbornu kampanju uvlači i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ova institucija je u proteklom periodu sačuvala ugled, prije svega, zbog napora članova Predsjedništva da se sve ključne odluke donose dogovorom i konsenzusom. Tihić, dakle, može istupati u svoje ime i u ime stranke čiji je lider. Korištenje institucije na čijem je čelu sada veoma devalvira Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje simbolički i suštinski treba da pokaže kakva je moguća Bosna i Hercegovina.

                                                                                                                             K A B I N E T