1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović posjetio romsko naselje Hrastovi u općini Kiseljak

19.8.2006

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, povodom današnje posjete Romima u Hrastovima - općina Kiseljak , je kazao kako je došao «snimiti» stanje te da je ugodno iznenađen razinom urbanizacije naselja.

            Član Predsjedništva BiH  Ivo Miro Jović, povodom današnje  posjete Romima u  Hrastovima - općina  Kiseljak, je kazao kako je  došao «snimiti» stanje te da je ugodno iznenađen  razinom urbanizacije naselja.

            Predsjednik Udruge Roma Kiseljak Ismet Musić s članovima Udruge Beganom Fafulovićem i Arifom  Pandžićem, upoznali su Jovića i načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka  s aktualnim problemima zajednice.

            U Hrastovima, u kojima  živi 500 Roma u 80 kuća, domaćini su gorućim pitanjima, uz 99 postotnu nezaposlenost radno sposobnih, naveli neriješenu vodosnabdijevanje i kanalizaciju u mjestu. Pitanje zdravstvenog osiguranja, rekli su, dodatno opterećuje zajednicu ali su se pohvaliti školovanjem 58 osmoškolaca i devet srednjoškolaca.za koje udžbenike osigarava Općina Kiseljak.  Školovanje na maternjem – romskom jeziku  nije riješeno a  za određen broj djece i nabavka užine.

            Od aktivnosti koje trenutačno  provode Musić je istaknuo postavljanje krovova na sedam kuća koje  su dobili od Općine Kiseljak. Ovom prilikom predstavnici Roma su iskazali posebnu zahvalnost načeniku  Općine Mišuriću-Ramljaku koji ih, kazali su, redovno obilazi i pomaže u skladu s mogućnostima. Kiseljački načelnik  je domaćine, koji uglavnom žive od prikupljanja i prodaje sekundarnih sirovina, obradovao informiravši ih da su dobijena sredstva za obnovu vodovodnih cijevi a  da će biti  uskoro riješeno i pitanje finansiranja rezervoara.

            Jović i Mišurić Ramljak  posjetili su  bolesnu Admiru Beganović, 24-godišnju samohranu majku dvoje djece koja sa 16- članom obitelji živi u trošnoj kući i bez ikakvh primanja. Beganović boluje od teške kronove bolesti i ameba  i žurno joj je potrebna pomoć.

            Jović je, pokazavši veliko razumjevanje za probleme, obećao kako će  i osobno ali  autoritetom dužnosti koju obnaša učiniti sve da se olakša život «ovim ljudima žuljevitih ruku  i vrijednih  divljenja».

Foto galerija