1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović danas boravio na Ceru kod Dervente

16.8.2006

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović danas je na Ceru kod Dervente, gdje je boravio u povodu blagdana svetog Roka, pozvao Hrvate da ne prekidaju vezu s rodnim krajem i ne prodaju svoju imovinu u bescjenje .

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović danas je na Ceru kod Dervente, gdje je boravio u povodu blagdana svetog Roka, pozvao Hrvate da ne prekidaju vezu s rodnim krajem i ne prodaju svoju imovinu u bescjenje.

Ako materijalno i financijski ne mogu pomoći ovim ljudima, ohrabriti i  moralno ih poduprijeti mogu kao i  poručiti im da čuvaju svoju očevinu i djedovinu  te da se vrate u ove sada životom puste ali  prelijepe krajeve, rekao je među ostalim Jović.

Cer  je posavsko mjesto koje je  u proteklom  ratu do temelja razoreno a njegovo stanovništvo, uglavnom hrvatsko prognano i raseljeno. Jača potpora bh institucija kao i medjunarodne donacije  za popravak domova  izostale su a stanovništvo, oslonjeno u obnovi prije svega na vlastite mogućnosti, sporo  se vraća.

Jović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a  Tomislav Tomljanović, su  s više hiljada još uvijek raseljenih stanovnika Cera  i Posavine koji žive diljem svijeta, prisustvovali misnom slavlju, koje je na temeljima razrušene župne crkve predvodio derventski župnik Filip Maršić.

Foto galerija