1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca

3.8.2006

KOMENTAR NA INICIJATIVU IVE SANADERA O SAZIVANjU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE O BOSNI I HERCEGOVINI

 KOMENTAR NA INICIJATIVU IVE SANADERA

O SAZIVANjU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE

O BOSNI I HERCEGOVINI

 

"Nove, stare priče o neizvjesnoj budućnosti Bosne i Hercegovine i potrebi da neka nova međunarodna konferencija taj problem riješi, samo su na prvi pogled dio predizborne retorike i iznjedrene od nekog van ove države, ovog puta od hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Prava istina je, međutim, u činjenici da je ta ideja na razne načine od samog potpisivanja Dejtona inicirana iznutra od jednog broja političkih stranaka i njihovih lidera i to onih koji su od početka nezadovoljni dejtonskim rješenjima i koji ovu državu vide sasvim drugačije nego što je ona sada i što je realno i moguće.

Nije, dakle, problem u Sanaderu nego u domaćim političarima, kao što je gospodin Terzić, koji je sam priznao da je ova inicijativa rezultat njegove zabrinutosti šta će biti sa Bosnom i Hercegovinom kada ode OHR. Paradoksalno je da jedan predsjedavajući Savjeta ministara ili državne Vlade, kako neki vole da kažu, koji bi kao prvi operativac upravo trebalo da insistira na tome da domaće institucije preuzmu odgovornost za budućnost ove zemlje, pomoć traži od drugih.

Potpuno je, dakle, jasno da traženje rješenja za ovu zemlju umjesto dogovorom iznutra, još uvijek počiva na principima obećanja koja dolaze od raznih institucija i pojedinaca, bez obzira da li se radilo o nekim preporukama Savjeta Evrope, nevladinim organizacijama ili Sanaderovim inicijativama.

Ova zemlja ima budućnost samo ako se o njoj dogovore politički predstavnici naroda koji u njoj žive i ako ta rješenja budu prihvatljiva za sve. Oni koji neće taj dogovor i takva rješenja, ne misle dobro ni svom narodu ni svojoj državi.

Princip dogovaranja, kao kriterij politike u složenoj državi, mora biti promovisan kao ključni model rješavanja problema. Pomoć dobronamjernih političara i institucija, bez obzira odakle su, u tom pravcu je dobrodošla. U protivnom, proizvođenje nove krize iznutra je vrlo opasna igra sa posljedicama koje mogu proizvesti štetu koja nikome ne treba."