1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio novoimenovanog američkog izaslanika za pitanja ratnih zločina

1.8.2006

Hapšenje ratnih zločinaca je uslov za trajan mir, uspostavu povjerenja i pomirenja u regionu, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić na početku susreta sa Clintom Williamsonom, novoimenovanim američkim izaslanikom za pitanja ratnih zločina
 Hapšenje ratnih zločinaca je uslov za trajan mir, uspostavu povjerenja i pomirenja u regionu, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić na početku susreta sa Clintom Williamsonom, novoimenovanim američkim izaslanikom za pitanja ratnih zločina.

Visoko cijenimo ono što je Vlada Sjedinjenih Američkih Dražava učinila na uspostavi i radu Haškog tribunala, uz pomoć kojega su utvrđene mnoge istine i riješena mnoga pitanja o kojima bi se političari sporili još decenijama, kazao je predsjedavajući Tihić. Zahvaljujući Haškom tribunalu, potvrđen je međunarodni karakter rata u Bosni i Hercegovini i donesene su presude za genocid, dodao je on. Ponovno je naglasio potrebu hapšenja najtraženijih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića i kazao da Haški tribunal ne treba da prestane sa radom sve dok su oni na slobodi. Treba podržati glavnu tužiteljicu Tribunala Carlu del Ponte, jer ona dobro radi svoj posao,  rekao je Tihić.

U Bosni i Hercegovini postoji spremnost za suradnju sa Haškim tribunalom, ali nema hapšenja, pojasnio je predsjedavajući bh. Predsjedništva, dodajući da je razlog za to i činjenica da ne postoji sigurnosni sistem uređen na pravi način. Istaknut je značaj i podrška radu Suda Bosne i Hercegovine na kojem se također procesuiraju optuženi za ratne zločine.

Williamson je izrazio stav i opredjeljenje američke vlade da sve preostale slučajeve ratnih zločina treba što brže riješiti. Nigdje na svijetu, kao u ovom regionu, ratni zločini nisu toliko povezani i isprepleteni sa polititčkom i sigurnosnom situacijom! Zato ova pitanja moraju biti riješena, izjavio je Clint Williamson. Cilj je uspostaviti bolju i jaču regionalnu suradnju i stalni nadzor po pitanju hapšenja Karadžića i Mladića i ostalih, te razviti domaće kapacitete koji će energično raditi na procesuiranju nižih slučajeva, istakao je novoimenovani američki izaslanik za pitanja ratnih zločina.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Tihić je podržao ovu inicijativu, te na kraju susreta kazao da je odnos prema ratnom zločinu ključ rješavanja svih problema u regionu, što je važno za prošlost, sadašnjost i budućnost. Ne možemo dozvoliti da ratni zločinci budu tretirani kao nacionalni heroji! Samo na temeljima istine i pravde možemo graditi bolje odnose u regionu, ponovio je Tihić.

Foto galerija