1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović prisustvovao je obilježavanju 13. godišnjice «Dana stradavanja Hrvata Općine Bugojno» danas (27. jula 2006. godine) na gradskom groblju Sultanovići

27.7.2006

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović prisustvovao je, danas, četvrtak, 27. jula 2006. godine, obilježavanju 13. godišnjice «Dana stradavanja Hrvata Općine Bugojno», posveti i otkrivanju Središnjeg križa
 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović prisustvovao je, danas, četvrtak, 27. jula 2006. godine, obilježavanju 13. godišnjice «Dana stradavanja Hrvata Općine Bugojno», posveti i otkrivanju Središnjeg križa na spomen za poginule i nestale hrvatske branitelje domovinskog i drugim ratovima Općine Bugojno, koje je održano na gradskom groblju Sultanovići, te je prisustvovao sv. Misi za poginule i nestale hrvatske branitelje Općine Bugojno.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Spomen obilježju na gradskom groblju Sultanovići, hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović je, između ostaloga, kazao prisutnima da je današnje obilježavanje 13. godišnjice stradanja Hrvata Općine Bugojno i otkrivanje Središnjeg križa na spomen za poginule i nestale hrvatske branitelje domovinskog i drugim ratovima Općine Bugojno izraz ponosa, ljubavi i nade za budućnost.  To je simbol onih koji su dali svoje živote da bi ih drugi mogli živjeti na ovome području. Član Predsjedništva BiH Jović je pozvao Međunarodni sud u Haagu na pravdu i pravičnost, te kazao da knjiga suda u Haagu ne smije biti zatvorena a da se ne zna koje počinio zločin nad Hrvatima, te da zbog budućnosti Bugojna i ostalih gradova i cijele BiH zločini ne smiju ostati nekažnjeni. Također je istakao da BiH hoće biti evropska zemlja sa evropskim standardima, demokratična i jednakopravna za sve njene narode i građane.

U izjavi za Radio Kupres hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je logora u BiH bilo za Hrvate, odgovorio da je prilikom posjete Haagu spoznao da je bilo 70 logora za Hrvate pod kontrolom muslimanskih snaga.

Foto galerija